Si la Justícia resolt a favor de que s’han comès anomalies urbanístiques en les promocions de pisos de Cosme Toda, caldria depurar responsabilitats polítiques. Així ho han apuntat els participants en el debat organitzat per l’entitat Foment de la Informació Crítica (FIC) sobre aquesta macro operació immobiliària que ha canviat la ‘fesomia’ del barri de Sant Josep.

Dins el VIII cicle Factoria d’idees, el FIC ha convocat un debat sota el títol “Cosme Toda: un llegat enverinat per a la Ciutat de L’Hospitalet”. Hi han participat Núria Lozano, advocada, regidora de L’H en Comú Podem i diputada al Parlament; Bautista Sotelo, advocat i assessor especialitzat en dret urbanístic, i Daniel Rueda, portaveu de la plataforma veïnal Stop Massificació L’H Cosme Toda.

Un pla urbanístic polèmic

Les promocions d’habitatges en edificació al solar de l’antiga fàbrica Cosme Toda no han estat exemptes de polèmica des del primer totxo. L’any 2019 es creava una plataforma veïnal per protestar davant la massificació del barri arran d’aquesta macro operació urbanística amb més de 800 habitatges nous. Poc després, el grup municipal L’Hospitalet en Comú Podem (LHECP) obria una via judicial per exigir que s’aturessin les obres davant l’incompliment de la normativa urbanística presumptament comès en el moment de projectar els edificis.

Asseguren que l’Ajuntament va validar un projecte amb un plànol d’ombres amb informació errònia. L’alçada excessiva dels blocs de pisos i la proximitat entre ells per aprofitar al màxim el sòl edificable, impedirien que els habitatges rebessin la quantitat de llum solar que obliga la legislació.

Segons Núria Lozano, “això ha permès ampliar la superfície edificable. Ara és un 34% superior al que hagués estat possible d’haver complert la normativa. Dit d’una altra manera, això és un ‘pelotazo’ urbanístic de 34.000 m2 d’edificabilitat. És una barbaritat”.

Tot i que els pisos estan pràcticament enllestits, els denunciants actualment estan pendents que la Justícia es pronunciï sobre una possible aturada cautelar de les obres.

Dos contenciosos administratius

En paral·lel hi ha interposats dos contenciosos administratius contra el projecte que es podrien resoldre en poc més d’un any.

Encara que els tribunals els acabin donant la raó, asseguren que és difícil que s’enderroquin els edificis ja construïts. Tampoc veuen viable que l’Ajuntament hagués d’afrontar multes econòmiques per l’afectació que podria tenir sobre la ciutadania. Per això creuen que una sentència favorable hauria de dur a depurar responsabilitats polítiques.

L’advocat Bautista Sotelo afirma que “s’han atorgat unes llicències que són il·legals i molts tècnics ho sabien. Per tant, es podrien demanar inabilitacions, responsabilitats polítiques i fins i tot penals. Pel moment, però, estem en la via administrativa”.

Amb tot, la plataforma que va iniciar el moviment contrari a la promoció immobiliària a Cosme Toda assegura que l’arribada de nous veïns als habitatges construïts ja està tenint un impacte sobre el barri.

Segons Daniel Rueda, “al carrer Prat de la Riba no es pot ni caminar. som moltíssima gent. Això va en detriment dels serveis essencial: sanitat, les escoles amb sobre ràtios… això es podria haver fet tenint en compte les necessitats del barri i preveient serveis”.

L’entitat també posa la lupa en el sector contigu a Cosme Toda, a tocar de l’avinguda Vilafranca, on s’hi preveu edificar més blocs d’habitatges.