Dimarts 12 i dimecres 13 coincideixen diverses convocatòries d’aturades al sistema sanitari públic contra el preacord del tercer conveni col·lectiu de l’ICS, que consideren que no millora prou les seves condicions laborals.

Coincideixen convocatòries de vaga i mobilitzacions de diferents col·lectius que treballen al sistema sanitari públic. Les convoquen per separat, però totes sorgeixen del malestar després de l’anunci del preacord del conveni col·lectiu de l’Institut Català de la Salut (ICS). Consideren que no millora prou les condicions laborals i econòmiques a totes les categories.

Cinc sindicats CATAC-CTS, CGT, Intersindical, Som Sanitat i convoquen a tot el personal de l’ICS a fer vaga aquest dimarts i dimecres.

A més, les infermeres de tot el sistema sanitari públic tant de l’ICS, com dels centres concertats, també estan convocades a la vaga en aquest cas pel sindicat Infermeres de Catalunya. I, en aquest cas, es planteja com a indefinida, , tot i que arriba amb posicions dispars respecte d’altres sindicats, com el majoritari, SATSE Catalunya

Els diferents sindicats han presentat reivindicacions que van des del reconeixement de la categoria professional, a augments salarials o peticions sobre com s’ha d’articular la feina del dia a dia. No totes aquestes reivindicacions poden ser incloses a un conveni col·lectiu o regulades pel Departament de Salut, ja que n’hi ha que són de competència de l’Estat.

Serveis mínims

Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya per a la vaga indefinida d’infermeria, i que són d’obligat compliment, garanteixen servei normal a les urgències i unitats especials com les UCI, parts i tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.

També s’haurà de garantir l’atenció a pacients ingressats i els que requereixin cirurgies inajornables, així com els que requereixin atenció urgent als centres d’assistència extrahospitalària. S’asseguraran el transport sanitari i el servei de neteja a les àrees d’alt risc, i la resta de serveis funcionaran com si fos un festiu.

A banda d’aquesta vaga indefinida, aquesta setmana al sector sanitari hi ha convocades altres aturades: el  20 de desembre dels treballadors de l’ICS i el dia 15 de desembre del personal de l’atenció primària de l’ICS. També han convocat vaga el Sindicato Estatal sin Nosotros no Late la Enfermería per als dies 12 i 13 de desembre.