El Centre Cultural la Bòbila acull fins 19 de juliol dues exposicions amb motiu del Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+. Una d’elles repassa els còmics de temàtica queer del dibuixant Sebas Martín; mentre que l’altra recull alguns dels quadres que l’artista Ciclonne ha pintat contra les violències per raons de gènere.

Vinyetes de còmic com a testimoni del dia a dia de la comunitat queer

La mostra Sebas Martín, cronista “queer” de l’àrea metropolitana en vinyetes exposa un recull d’il·lustracions d’alguns dels seus còmics més destacats, que mostren la Barcelona metropolitana de les últimes dècades. Un retrat que entrellaça personatges i històries costumistes, el sentit de l’humor i les reivindicacions pels drets LGTBIQ+

L’autor de còmic Sebas Martín explica que “els meus personatges es mouen per Barcelona, L’Hospitalet, Cornellà o Santa Coloma en un temps i espai molt determinat a on passen coses. Per exemple, les manifestacions, el reconeixement del matrimoni homosexual o les primeres lleis trans. Són històries que explico amb molt de sentit de l’humor, però que tenen a veure amb els problemes que poden tenir per ser gais o lesbianes. Aquesta és la meva manera de fer denúncia social, combatre i militar amb el moviment LGTBIQ+”.

Visibilització i denúncia de la violència de gènere a través de la pintura

I de la novel·la gràfica, a la pintura. Ús i Abús és el títol de l’altra exposició que acull el Centre Cultural la Bòbila i que, en aquest cas, denuncia les violències per raó de gènere i d’orientació sexual.

A través de la seva obra, l’artista d’origen brasiler Paulo Cesar da Silva “Ciclonne” vol visibilitzar en especial els feminicidis. I ho fa amb alguns elements figuratius però, sobretot amb traços abstractes i impressionistes.

Quadres que pinta utilitzant materials reciclats, i sempre amb una gamma cromàtica viva i dominada pels contrastos com a expressió més pura de les seves emocions.

En aquest sentit, Ciclonne assegura que “en la majoria d’obres aprofito fustes, claus i pintures que trobo al carrer. M’identifico molt amb els colors perquè puc expressar moments crítics amb tons com el blanc, negre o gris, però també tinc sensibilitat pels colors vius com el fúcsia, el taronja o el vermell”.