Amb diferents activitats que reivindiquen la presència de la dona en l’àmbit cientificotecnològic, commemora L’Hospitalet el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, que es celebra el proper 11 de febrer, i que von fer prendre consciència del paper clau que exerceixen les dones en aquesta àmbit. Precisament la biblioteca central Tecla Sala va acollit aquets dimecres la  xerrada “Un viatge per la història de la ciència amb perspectiva feminista” de la mà divulgadora científica, Anna Molinet.

Com a exemple, més 600 premis Nobel homes i només 24 dones. Marie Curie, descobridora de la radioactivitat havia d’investigar i ocupar-se de la llar, mentre el seu marit només investigava, el primer algoritme, precursor de la informàtica actual, el va crear una dona, Ada Lovelace, però sovint esmentada només com la filla del poeta Lord Byron, i Dolors Aleu, la primera llicenciada en Medicina a Espanya, a qui d’inici com li van negar l’accés a la Universitat; són dades, personatges i conceptes que il·lustren com les dones han estat apartades o invisibilitzades del món de la ciència.

Durant la xerrada també es va posar l’accent en el fet que encara hi ha països al món on les dones no tenen garantit el dret a l’educació i es va recordar que al món occidental s’ha avançat però les dones encara pateixen discriminació, com que els homes s’apuntin el mèrit d’investigacions fetes per dones, el conegut com efecte Matilda, i també el conegut com a efecte tisora.

Aquesta xerrada sobre ciència amb visió feminista va estar organitzat pel programa municipal LH Ciència.

La divulgadora Anna Molinet Mateo també va recomanar llibres sobre dona i ciència. I la biblioteca Tecla Sala també posa a l’abast aquests dies una selecció de títols sobre aquest tema.