Els territoris palestins porten dècades patint l’ocupació i el bloqueig d’Israel. Una situació de vulnerabilitat que afecta de manera més crua encara les dones, les quals han de conviure dins d’una societat tradicional i patriarcal, que limita els seus drets i les condemna a una discriminació a l’hora d’accedir, per exemple, al mercat laboral.

Tancs de l’exèrcit d’Israel ocupant la franja de Gaza

La manca de voluntat, per part del govern d’Israel, d’aturar els bombardejos i facilitar l’arribada d’ajuda humanitària no ajuda a preveure la fi del conflicte. “A Gaza la població està totalment desplaçada al sud. S’estan morint de gana perquè no deixen entrar camions d’ajuda humanitària. Ara, alguns llencen aliments i a la vegada també bombes. Amb l’excusa de Gaza no es parla de Cisjordània, on els colons israelians van armats i fan fora als palestins de les seves cases”, ha explicat Txell Fortuny i Pascual, membre L’H amb Palestina.

Creació de l’Estat Palestí

Ara fa uns dies, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va anunciar que en aquesta legislatura Espanya reconeixerà oficialment l’Estat palestí com a “única manera” de que el conflicte s’aturi. Una solució que ha estat comentada per part de l’entitat L’H amb Palestina: “La solució passa per un únic Estat laic, com tenien abans del 1948. On convisquin totes les religions, però evidentment traient els assentaments colonials d’Israel.”

La xerrada es va celebrar a la seu de l’Associació de Veïns de Collblanc – La Torrassa, sota el títol “Palestina té nom de dona: terra, ocupació i resistència”, i va comptar amb la participació de representants de les entitats Associació Catalunya per la Pau i la Recolectiva, a més del col.lectiu L’H amb Palestina.

Fins el 28 de març a la seu de l’AVV Collblanc-la Torrassa es pot visitar l’exposició fotogràfica “Dones en peu de lliura. Pasletina”.