L’Hospitalet se suma avui, 8 de març, a la commemoració del Dia Internacional de les Dones, una jornada de sensibilització sobre la necessitat d’assolir la plena igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Malgrat els avenços socials, la igualtat de gènere és més formal que real.
Els avenços legals són imprescindibles, però les associacions de dones afirmen que sense un canvi de pensament i actitud social no s’aconseguiran grans fites i continuen denunciant que la igualtat de gènere en àmbits com la feina i la família continua sent més formal que real i posen l’accent en la xacra social de la violència masclista.
Les associacions de dones de L’Hospitalet continuen denunciant que la majoria de les tasques domèstiques segueixen en mans de les dones així com la de cuidadores dels infants i la gent gran i, alhora, continuen sent discriminades en els àmbits laborals i en els àmbits de decisió. També hi ha una important discriminació salarial, la denominada bretxa salarial, i es calcula que les dones cobren un 20% menys de sou que els homes per fer la mateixa feina.
Montse Parejo, del Grup de Dones de Collblanc-la Torrassa, ha assenyalat que, malgrat els canvis socials i legals que s’han produït en els últims anys, la plena igualtat entre homes i dones encara no és una realitat del tot efectiva.
Parejo també ha posat l’accent en la mostra més tràgica de la desigualtat entre homes i dones, que és la violència masclista. L’any passat, 600.000 dones van assegurar haver estat víctimes de maltractaments i 61 van morir a mans de les seves parelles o exparelles. Una altra dada preocupant és que més del 70% de les dones que són maltractades no presenta denúncia.
Per això creu que, a banda de protegir les víctimes i castigar els maltractadors, també cal incidir en la prevenció, sobretot en l’àmbit educatiu.
Acte central a L’H
L’acte central del Dia Internacional de les Dones a la ciutat tindrà lloc aquesta tarda, a les 18 hores, al Teatre Joventut, on es projectarà el documental Dones Admirables, que recull el testimoni de dones de L’Hospitalet que parlen d’altres dones, tant públiques com anònimes, que han marcat les seves vides.
Aquest documental ha estat realitzat per les periodistes Sonia Pons i Aurora Antón, que recentment han rebut el Premi Milà de Periodisme, de l’Ajuntament de Lleida, pel seu anterior treball, Dones descalces: tabús i feminitats, que també tracta el tema de la igualtat de gènere i els drets de les dones.
Després de la projecció d’Admirables tindrà lloc un espectacle teatral basat en la maternitat d’Elna, on van ser acollides milers de dones republicanes exiliades que estaven embarassades. Recull uns fets històrics que van tenir lloc al final de la Guerra Civil, després de la retirada de l’exèrcit republicà i l’inici de l’exili de centenars de milers de persones cap a França.
L’espectacle, basat en el llibre homònim d’Assumpta Montellà, recrea el drama de l’exili i les dificultats que patien les dones embarassades que havien de parir en pèssimes condiciones higièniques, alimentàries i de salut als camps de refugiats francesos. Combina la narració de l’actriu i cantant Rosa Galindo amb cançons de l’època, tant catalanes com franceses, testimonis directes i projecció d’imatges.