L’Auditori Barradas ha acollit la 8a edició de l’sLHam de Dones Científiques, una iniciativa de l’IDIBELL, que vol  donar altaveu a les experiències de dones científiques i, d’aquesta manera, visibilitzar la seva feina i inspirar noves vocacions. Aquest any també s’ha posat el focus en la dona com a investigada per saber si les dones estan prou representades als assajos i a les investigacions clíniques i com pot afectar a la seva salut.

Per sumar-se a la commemoració mundial del Dia de la Dona i la Nena en la Ciència, cada any l’IDIBELL organitza l’sLHam de científiques per apropar la recerca al públic d’una forma distesa, i per posar en relleu el paper de les dones en el sistema de recerca. Enguany, l’esdeveniment forma part de la programació del Tour del Talent a L’Hospitalet, promogut per la Fundació Princesa de Girona.

Un grup de 5 dones dedicades a la ciència, ja sigui des de la investigació, l’atenció sanitària o la docència, ha explicat a més de 150 joves de diferents institus de la ciutat, per què van voler ser científiques, la seva trajectòria i els seus projectes actuals. A l’edició d’enguany del sLHam, Mercedes Gil-Lespinard, Senda Jiménez, Carme Monestir, Xisca Morey, Mireia Olivan i Meritxell Pons han pujat a l’escenari per explicar la seva relació amb la ciència d’una manera divertida i atractiva adreçada al públic general. També han participat dues estudiants de l’Institut de Bellvitge, Paula Burgos Joana Omoaruna, amb una recerca sobre càncer i Parkinson.

Mireia Olivan és investigadora de l’Idibell i professora de la Universitat de Barcelona, ha explicat a TV de L’Hospitalet que “la científica és una professió fantàstica. El camí de la dona ha estat complicat però cada cop hi ha més dones científiques que van deixant la seva empremta. Les noves generacions ja estan demostrant que la ciència no té gènere i hem de seguir acançant peruqè el futur de la ciència també és femení”.

La 8a edició de l’sLHam vol posar el focus no només en la dona com a investigadora i professional científica, sinó també en la dona com a investigada. Per donar visibilitat a una sèrie de mancances s’han plantejat un seguit d’interrogants: les dones han estat prou representades en la investigació? Se les té en compte en el disseny dels assajos clínics? Quines conseqüències pot tenir una recerca esbiaixada en la salut de les dones?

Aquestes dones científiques han reivindicat que la ciència i la recerca sempre milloren la societat.

Tot i que a l’inici de la carrera universitària hi ha més dones que homes, només 1 de cada 4 càtedres de les facultats de Ciències de la Salut estan ocupades per dones. I les dones tenen el doble de possibilitats de morir d’un infart de miocardi que no pas els homes, potser perquè la majoria dels estudis clínics es fan amb animals mascles i amb grups de població de majoria d’homes. Tot i això, el missatge final ha estat d’optimisme perquè la ciència també acabarà sent un espai igualitari.

L’esdeveniment funciona amb taquilla inversa i recollirà fons impulsar la recerca biomèdica de l’IDIBELL.

L’sLHam s’organitza amb la col·laboració de l’ajuntament de L’Hospitalet, l’Auditori Barradas, l’Insitut Bellvitge, LHCiència i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).