Quatre places de punta a punta de la ciutat, la Francesc Macià, de Santa Eulàlia; la Llibertat, de la Florida; la plaça Espanyola, de la Torrassa; i la plaça Lluís Companys, del Centre, són indrets on les famílies tenen a l’abast les civiteques, espais de joc educatiu amb el civisme com a tema central.

Activitats educatives i recreatives de tota mena, com el clàssic de pintar i dibuixar, i jocs tradicionals com el parxís, i estirar i saltar a la corda, entre d’altres, s’adapten a la temàtica del civisme perquè la canalla i els adults reforcin valors com l’empatia, el respecte i l’ús compartit de l’espai públic.

La Carlota ha anat a la civiteca de la plaça Francesc Macià, de Santa Eulàlia, i afirma que “a mi m’agrada jugar”. I l’Arleth concreta que “a mi m’agrada el 4 en ratlla i m’agrada venir perquè aquí hi ha molts jocs”.

I ara que no hi ha escola, les civiteques són una bona opció per a famílies que encara no marxen de vacances. La Yasmina diu que la civiteca “está molt bé perquè els petits no s’estiguin a casa tancats i puguin venir a jugar i és també un moment que estem tots junts”.

La Mónica recorda que “ara que ja ni hi ha cole i fa molta calor és un bon lloc, amb ombra, molt xulo pequè puguin venir a jugar a coses que els hi agraden molt”.

També mira de mostrar alternatives a les pantalles, “amb jocs col·lectius perquè es puguin formar equips i vegin cares i es puguin conèixer i fer noves amistats”, ha comentat l’agent cívic, Martí Aranda Silvestre.

El Kamren, usuari de la civiteca, també diu que “es bo jugar en equip i recomano venir a la civiteca perquè tenen molts jocs i és molt divertit”.

A banda de jocs tradicionals, el programa de dinamització de les civiteques també inclou jocs del món, un aspecte que vol incidir en la realitat multicultural i diversa de la ciutat de L’Hospitalet actual. El tècnic municipal de Civisme, Xavier Hernández Jódar, afirma que “a través d’aquests jocs diversos del món, indirectament, estem combatent tota la rumorologia sobre gent immigrada d’altres països”.

Les civiteques obren de 5 de la tarda a 9 del vespre. La de la plaça Francesc Macià, de Santa Eulàlia, i la de la plaça de la Llibertat, a la Florida, els dilluns, dimecres i dissabtes. I a la Lluís Companys, al Centre, i Espanyola, de la Torrassa, les civiteques funcionen dimarts, divendres i diumenges.

L’estiu passat, les civiteques van rebre 6.900 persones usuàries, una xifra que enguany esperen superar.