Les biblioteques de la Bòbila, Tecla Sala i Josep Janés són les més visitades durant el 2023. És una de les dades que s’extreu de la Memòria de les Biblioteques de L’Hospitalet 2023 que també avalua el total de documents de què disposen aquests equipaments, quants s’han prestat i altres dades relacionades amb el seu funcionament.

Pel que fa a préstecs realitzats, la biblioteca Tecla Sala és la primera, seguida de la Josep Janés i, en tercer lloc, apareix la de Bellvitge. En total s’han fet 450.000 préstecs durant el 2023, la dada més alta registrada des de 2017.

Precisament sobre préstecs, destaca el descens d’audiovisuals com ara cd’s de música i pel·lícules en format DVD. Per contra, han augmentat els préstecs més clàssics de tota la vida. David Urrea, Cap de Biblioteques Zona Àrea Baix Llobregat – Barcelonès Sud, comenta que “el que més ha augmentat son els llibres com els còmics, les novel·les i de divulgació científica. És sorprenent com les biblioteques recuperen el seu espai sent el llibre el gran protagonista”.

Creixen els nous usuaris

A la Memòria 2023 n’hi ha més dades positives que situen l’ús de les biblioteques a nivells de l’any 2019, abans de la pandèmia o fins i tot el superen. És el cas dels nous usuaris i usuàries donats d’alta mitjançant l’expedició del carnet. En aquest apartat s’ha passat dels 6.500 usuaris nous d’abans de la pandèmia als quasi 9.000 de l’any passat. Tot i així, la base d’usuaris continua reduint-se perquè les baixes d’usuaris inactius és àmplia.

Al 2023 van augmentar també les visites d’escolars a les biblioteques, una dada que agrada especialment tenint en compte que la comprensió lectora entre els joves i adolescents ha empitjorat en els darrers temps. Un total de 12.500 escolars van visitar les diferents biblioteques.