Més de 3.000 persones a Catalunya necessitaran tota la vida medicaments derivats del plasma i 4.000 reben cada any transfusions de plasma. També cal plasma per fer intervencions quirúrgiques. A tal d’exemple, calen 8 unitats de plasma per poder fer un trasplantament de fetge. Hem recollit testimonis de persones que, a més de sang, també fan donació de plasma.

Les immunoglobulines del plasma són les defenses del sistema immunitari contra infeccions i virus. I a hores d’ara, a casa nostra, només hi ha donacions per cobrir el 40% de les que caldrien.

La Nuria Maestre Barceló i la Isabel Orea Suárez treballen al sector de la sanitat i estan prou conscienciades sobre la donació de sang, però, en canvi, és la primera vegada que han anat a l’Hospital de Bellvitge a donar plasma.

La Isabel explica que “havia treballat en un banc de sang i ara treballo en un hospital infantil i sé que el plasma és or”.

De fet, el Banc de Sang i Teixits i el departament de Salut de la Generalitat, impulsen la campanya “REPTE d’OR“, en al·lusio al color groguenc del plasma, que es marca l’objectiu d’arribar a 50.000 donacions anuals l’any 2025. També es posa l’accent en la necessitat d’incrementar la freqüència de donacions, fins a 2,5 vegades l’any.

La Nuria ha indicat que “normalment faig donació de sang”, però aquesta vegada ha volgut fer donació de plasma “perquè l’última vegada que vaig venir vaig veure persones que també donaven plasma i crec que també és molt necessari”.

La campanya intensiva de donació de plasma durarà tota la setmana. Però al mòdul del Banc de Sang i Teixits de l’Hospital de Bellvitge, a tocar del Metro, es poden fer donacions durant tot l’any, de dilluns a dissabte, en horari de matí i tarda. Pot donar plasma qualsevol persona d’entre 18 i 70 anys, en bon estat de salut i que pesi més de 50 quilos, tret de dones embarassades.

Com que el plasma és la part més líquida de la sang, la recuperació també és més ràpida i es pot fer donació cada 15 dies, en comptes de cada mes o mes i mig, com passa amb la sang. El procés és un xic més llarg, al voltant d’una hora, però també hi ha refrigeri final per recuperar forces.