La Generalitat ha reconegut la trajectòria de l’empresa Vitralls Bonet, ubicada a Santa Eulàlia, amb el Premi Nacional d’Artesania 2022. A l’acte de lliurament de premis també ha rebut el distintiu com a mestre artesà el rellotger de Collblanc Manel Alabart.
L’empresa ubicada al carrer de Coromines, de Santa Eulàlia, ha estat reconeguda amb el Premi Nacional d’Artesaria per la llarga trajectòria professional amb 100 anys d’història; per l’excel·lència en la producció de nous vitralls i per la seva aportació en la reconstrucció i rehabilitació d’elements cabdals del patrimoni arquitectònic català.
Vitralls Bonet va ser fundada pels germans Josep Maria i Xavier Bonet el 1923 i des d’aleshores ha transmès de generació a generació l’ofici de vitraller, sent actualment un referent en aquest art artesanal. Ha contribuït a conservar els més importants vitralls del país, com els de la Sagrada Família, el Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona o de la Catedral de Girona i de Vic, i també de fora de Catalunya amb treballs a tot el món.
El Premi Nacional d’Artesania vol reconèixer la vàlua i la transcendència que té l’artesania dins la societat catalana i, alhora, contribuir a donar-li la màxima projecció mitjançant el reconeixement de la feina del sector. El guardó està dotat amb 7.000 euros, una peça commemorativa i l’exposició de l’obra al centre d’Artesania Catalunya.
La Generalitat lliura aquest guardó mitjançant Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) del Departament d’Empresa i Treball.
A banda de Vitralls Bonet, altres empreses que ha rebut el premi aquest any són la ceramista Sara Reig Pensi, Premi al Talent Jove; el vidrier Pròsper Riba Vilardell, Premi Emprèn; l’artista tèxtil Esther Chacón Ávila, Premi Prestigia; i la restauradora Sara Berzosa Domingo, Premi Restaura.
L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc al Palau de la Generalitat i ha estat presidit pel president del Govern, Pere Aragonès i Garcia, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió.
En l’acte també s’han lliurat els Diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2022. El rellotger Manel Alabart, amb més de 30 anys de trajectòria al barri de Collblanc, és un dels professionals que reben certificat. El Diari de L’Hospitalet d’aquest mes de febrer publica una entrevista amb ell i el seu fill, Nacho Alabart, que té la intenció de continuar amb l’ofici.