Després de diverses manifestacions i aturades en el servei durant els darrers mesos, el conflicte laboral entre Moventis i els seus treballadors s’intensifica amb una demanda al comitè de vaga.

Encara que es van produir negociacions entre els treballadors i l’empresa el desembre del 2024, la plantilla va intensificar les seves protestes amb motiu de l’aplicació de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, mitjançant el qual poden aprovar modificacions substancials en les condicions de treball si existeixen raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció.

Tot i que darrerament les relacions s’havien relaxat amb l’entrada en joc del Tribunal Laboral de Catalunya (TLC) com a mediadors, segons afirmen des del comitè de vaga, la reacció de l’empresa ha estat “d’ira, rancor i represàlies contra el comitè de vaga” ja que el 26 de febrer, el comitè d’empresa haurà d’afrontar una demanda presentada per Moventis en què s’acusa d’il·legalitat totes les convocatòries de vaga des del mes d’octubre.

A més, l’empresa reclama una indemnització de 400.000 euros a set delegats (la major part de CCOO) en concepte de suposats danys i perjudicis. Des del comitè de vaga, denuncien que aquesta actuació respon a una estratègia de “coacció i por, amb l’objectiu de retallar drets laborals i atacar l’acció sindical”.

Edu Migallón, president del Comitè d’Empresa de Moventis ha comentat que “Moventis ha generat conflicte a Mallorca, a Sabadell, a França, a Pamplona, està generant conflicte a L’Hospitalet. És la dinàmica que té l’empresa”.

Tal com afirmen des de Comisions Obreres, la pressió exercida al llarg de les jornades de vaga, juntament amb el suport de l’Ajuntament i els grups municipals, les crítiques dels usuaris i la possibilitat d’una sanció per part de l’Autoritat del Transport Metropolità (AMB), van forçar l’empresa a negociar a través del TLC. Però ara l’empresa ha fet un gir demandant al comitè de vaga.

Els representants dels treballadors han volgut deixar clar que no es deixaran intimidar i que continuaran lluitant per unes condicions laborals dignes i un transport públic de qualitat a L’Hospitalet. “Nosaltres no ens acovardirem amb aquesta demanda que ens han imposat, és una llosa i atempta contra el patrimoni dels delegats del comitè de vaga”.

Per la seva part, AMB ha confirmat que està avaluant d’ofici possibles irregularitats en l’empresa de Moventis, encara que de moment no s’estan formalitzant de manera oficial.

Noves jornades de vaga

El calendari de vagues dels treballadors de Moventis continua amb noves mobilitzacions. Les línies afectades són les línies locals M12, M14, L16, L20, L21, LH1 i LH2, i les línies CJ, L22, PR1, PR2, PR3, PR5 i X30, algunes d’elles, de les més utilitzades pel veïnat de L’Hospitalet. En aquest sentit, l’M12 és la línia metropolitana amb més usuaris i ha registrat problemes de retards i aglomeracions des de fa temps.

Respecte a les aturades, el dissabte 22 de febrer tindrà lloc una aturada de 24 hores i el dijous 27 de febrer, no hi haurà servei entre les 9:30 hores a 17:30 hores.