La Junta de Govern de l’Ajuntament de L’Hospitalet ha acceptat una subvenció de prop de 2,7 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per rehabilitar l’edifici Molí, que es troba al costat del Centre Cultural Tecla Sala. A més, l’equip de govern complementarà aquests diners amb una aportació municipal d’1,3 milions d’euros.

L’Edifici Molí és una de les fàbriques industrials més antigues que es conserven a L’Hospitalet, data del 1855 i en un primer moment, va ser una fàbrica paperera, tot i que després va formar part del complex industrial tèxtil de la fàbrica Tecla Sala.

El seu futur serà com equipament cultural depenent del Centre Cultural Tecla Sala, que es troba al costat. Es vol impulsar un centre de creació i producció d’arts visuals. Ja fa anys que l’equip de govern municipal vol reformar aquest edifici. De fet, es va demanar ajuda al govern central en una visita a la ciutat de l’aleshores, ministre de Cultura, José Guirao, amb qui l’alcaldessa Núria Marín va parlar sobre l’edifici Molí.

“El nostre interès és el de posar en marxa el procés de reconstrucció d’aquest edifici. I el que demanem al ministre és poder acordar amb el govern d’Espanya alguna ajuda amb la remodelació” afirmava l’alcaldessa Núria Marín l’agost del 2018 després de la trobada amb el ministre. “El projecte de remodelació estava en stand-by perquè no hi havia llum verda per abordar el projecte de soterrament de les vies” destacava Marín.

I és que en un principi, l’edifici Molí, que es troba al costat del tren, havia de desmuntar-se per encabir la construcció de la futura estació de la Torrassa quan se soterressin les línies. Un cop es va canviar el projecte i no hi havia afectació a l’edifici, s’ha treballat en aquesta remodelació.

L’any 2019 es va redactar un avantprojecte d’aquesta rehabilitació, a partir del qual es pot veure com es podria dur a terme: s’aprofitarien les quatre plantes d’alçada i el soterrani, a més d’afegir una coberta translúcida. No és el projecte definitiu. Ara s’ha de redactar el projecte executiu on es veurà el cost i disseny final del restaurat Edifici Molí. A l’avantprojecte es calculava que la remodelació podria costar uns vuit milions d’euros.

En aquesta antiga fàbrica, actualment hi ha la seu del Centre d’Estudis de L’Hospitalet, l’espai de creació musical la Filadora, el magatzem de diferents colles de cultura popular de la ciutat i l’espai per altres entitats de L’Hospitalet.

Segons informes municipals, el nou centre de creació i producció d’arts visuals El Molí podria ser una realitat a mitjan de l’any 2027. Amb aquest nou equipament, el consistori vol reforçar el CC Tecla Sala com a referent de l’art audiovisual a Catalunya i també complementar l’aposta de L’Hospitalet pel Districte Cultural.