“Delta” és l’últim llibre de l’escriptor hospitalenc Gabi Martínez. Un llibre que recull l’experiència de viure durant un any a l’última casa que hi ha abans de la desembocadura de l’Ebre, a l’illa de Buda. L’autor es va impregnar de l’estil de vida del Delta per tal de trobar respostes a la situació mediambiental de la zona.

L’obra ens ofereix una panoràmica de la situació del Delta, i de les tensions i interessos contraposats dels qui hi viuen. I és que a la zona xoquen els interessos de veïns, administració i ecologistes, tres col·lectius que no aconsegueixen posar-se d’acord.

 “Hi ha gent que voldria aturar l’avançament de l’aigua posant dics o sorra, però també hi ha gent que diu que això és antinatural”, explica Martínez. L’autor recull també les opinions, per exemple, dels agricultors de l’arròs que diuen que  “el que és antinatural posar cent i pico embassaments a l’Ebre”.

L’autor també parla de l’impacte de la fauna a la zona ja que “quan penses en el parc natural està bé donar espai als animals que hi passen”, però també cal reflexionar si pel turisme, “s’han d’acceptar 40.000 flamencs que estan sobrepassant els límits”.