L’Ajuntament i el Consorci Metropolità de l’Habitatge han obert una convocatòria d’ajuts per a la rehabilitació d’habitatges, finançats amb els fons Next Generation de la UE, i es durà a terme fins el 2026. A més, l’Ajuntament ha obert una oficina d’informació i assessorament a Bellvitge, per donar solució al problema d’accessibilitat dels ascensors. En parlem a l’entrevista amb Laura García Manota, regidora d’habitatge.

L’Hospitalet hi ha més de 10.000 habitatges residencials construïts abans de 1981. I la majoria tenen una certa obsolescència física per antiguitat i per manca de conservació. Es tracta d’uns edificis que es van construir sense cap obligació d’implementar mesures d’eficiència energètica i que ara, més de quaranta anys després, presenten problemàtiques diverses com aïllaments pobres, ventilacions deficients o manca d’ascensors

Laura García Manota, regidora d’habitatge, ha explicat a l’espai de l’Entrevista que la línia d’ajuts va directament lligada “a l’estalvi energètic que s’aconsegueix amb la rehabilitació de l’edifici. Quan més estalvi energètic s’aconsegueix, més subvenció hi ha. El mínim ha de ser d’un 30% d’estalvi”. En concret, si l’estalvi se situa entre un 30% i un 45%, el percentatge de subvenció que s’atorgarà serà del 40%; si oscil•la entre el 45% i el 60%, l’import subvencionat ascendeix fins al 65%, i si supera el 60%, el percentatge màxim de subvenció que s’atorgarà serà del 80%, amb un màxim de 21.400 euros per habitatge.

A la vegada, el projecte preveu que els propietaris que es trobin en situació de vulnerabilitat econòmica podran accedir a ajuts de fins al 100% de l’import que els correspongui pagar per les obres de rehabilitació.

Fa uns dies s’obria de l‘Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis, situada a la primera planta de la Regidoria del Districte VI, a la plaça de la Cultura, 1. Aquesta oficina permetrà informar i assessorar els veïns i les veïnes del barri de Bellvitge sobre les subvencions destinades a millorar l’eficiència energètica i, si escau, l’accessibilitat dels seus immobles. “Estem davant d’una oportunitat única per solucionar l’històric problema d’accessibilitat dels ascensors de Bellvitge, que s’aturen en un replà intermedi entre planta i planta, obligant els residents a pujar i baixar esglaons per accedir als seus domicilis”, apunta la regidora d’habitatge.

La nova Oficina de Rehabilitació Energètica i Millores dels Edificis estarà oberta a la Regidoria del Districte VI els dilluns, dimecres i divendres, de 10 a 14 hores, i els dimarts i dijous, de 16.30 a 19 hores. El telèfon de l’oficina és el 667 992 623 i el correu electrònic de contacte és oficinarehabilitacionbellvitge@l-h.cat.

Durant els propers mesos s’habilitaran dos nous punts d’informació al Centre Cultural la Bòbila, per abordar la situació al barri de Pubilla Cases, i a l’edifici municipal del carrer del Migdia, per a la resta de la ciutat i, en especial, per tractar patologies estructurals com la dels Blocs Ciutat Comtal. Fins a l’obertura d’aquests dos punts d’informació, els interessats poden escriure als correus oficinarehabilitacionpubilla@l-h.cat i oficinarehabilitaciociutat@l-h.cat.