El dilluns 25N es commemora el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones i L’Hospitalet amb la col·laboració de diferents àrees municipals i associacions de dones de la ciutat han elaborat una àmplia agenda d’activitats. La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets, Laura Garcia Manota, ha visitat el plató del programa Primer 2a on ha fet balanç entre d’altres qüestions de les polítiques d’igualtat, de les violències masclistes i la importància de la prevenció i la educació.

Aquest 2024 hi ha hagut  a l’estat espanyol 40 feminicidis que han deixat un total d’una trentena de nens i nenes orfes. Des de l’any 2003 han mort a Espanya 1.284 dones, és una xifra que alerta Garcia “és esgarrifosa i que en qualsevol altre àmbit seria inadmissible perquè estaríem parlant de terrorisme. En canvi, les violències masclistes es normalitzen i els feminicidis acaben sent la punta del iceberg de la multitud de violències masclistes que es viuen en silenci”

“Com a societat hem de seguir treballant perquè les xifres ens diuen que hi ha molt de camí a fer”

La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets s’ha referit també durant l’entrevista a l’aparició d’una onada antifeminista que  “al llarg de la història sempre s’ha produït quan hi ha hagut una onada feminista. Per això, són fonamentals la prevenció i l’educació davant dels discursos d’odi de l’extrema dreta que es transmeten de forma subtil a través de les xarxes socials, sobretot entre els més joves. Les xifres ens alerten que la violència entre els i les joves segueix creient i no podem mirar cap a una altra banda”

És fonamental també millorar l’atenció de les víctimes i el com arribem a aquestes dones que no poden demanar ajuda”. A la ciutat hi ha mecanismes com al Centre d’ Atenció o Informació a la Dona (CAID), al barri de Sana Eulàlia o 2la xarxa d’entitats de grups de dones amb un suport més socials o bé als diferents serveis municipals. En tot moment es sentiran acompanyades . Sabem que és difícil donar aquest pas, per això l’entorn hem de ser més observadors i no pensar en que no va amb nosaltres”

El SIE, un servei per arribar a més dones

El passat mes de març la Generalitat de Catalunya anunciava que en aquesta legislatura s’obrirà a la ciutat un SIE (Serveis d’intervenció especialitzada) un servei que acompanya a dones i fills que han estat víctimes de violència de gènere. ”Hi estem treballant perquè es desenvolupi el més aviat possible. Es coordinarà amb el CAID i permetrà ampliar el servei, millorar-lo i arribar a més dones”.  Aquest servei inclou més psicòlogues, assessoria jurídica, treballadores socials.

Programa d’activitats del 25N

La tinenta d’alcaldia de Ciutat de Drets també ha parlat del programa d’activitats d’aquest any que es presenta sota el lema d’enguany: “Fins que la vergonya canviï de bàndol”,  que “vol posar èmfasi en que encara la mirada es posa en la víctima i no en l’agressor, ja que encara sovint es posa en dubte a la dona que ha estat víctima. Cal adreçar-nos a ells per fer prevenció i que quan siguin ells els agressors, la vergonya la tinguin ells”.

Coordinadora per l’educació feminista de L’H

Finalment, Laura Garcia Manota s’ha referit a la creació de la Coordinadora per l’educació feminista de L’H. Una iniciava “que neix per poder avançar en l’àmbit escolar per a la prevenció de les violències masclistes de la mà de les famílies per tal que tinguin eines per acompanyar als infants i a la joventut”.