Un grup de 150 joves d’entre 12 i 17 anys que porten pocs mesos a la ciutat participen en l’Aula d’Acollida que l’Associació Cultura Tretze que funciona durant el mes de juliol. D’aquesta manera milloren els seus coneixements de català i incorporen la llengua a la vida quotidiana. És una activitat habitual d’aquesta entitat del barri de Santa Eulàlia, que per segon any consecutiu es duu a terme a l’institut Eduard Fontseré, de les Planes.
Un equip de 10 educadors i educadores proposen tota mena d’activitats, amb el català com a eix vertebrador: un concurs de pregunta/resposta per aprendre les parts del cos, escriure com serem d’aquí a 10 anys i confeccionar un menú de restaurant, tot explicant cadascun dels plats, entre d’altres.
Un d’aquests infants, l’Emmanuel Carrero Montoya ha explicat que “estic aprenent moltes paraules en català i ara com ara no em resulta complicat sentir-ho i estic començant a entendre-ho força bé”. I la seva companya, la Dariana Raquel Ponce Martínez, ha destacat que “fem jocs en català i la veritat és que m’hi estic acostumant al català i m’agrada mot”.
A banda de l’equip d’educadors i educadores, l’Aula d’Acollida de Cultura Tretze també compta amb 10 persones voluntàries, incloent-hi jovent que hi va participar en anys anteriors i ara hi dona suport.
És el cas de l’Anderson Betanco López, que assegura que “l’any passat ens ho vam passar molt bé,ens van donar molt de suport i ara crec que tinc un català prou bo”. I la Danyeli Medrano Turbi ha indicat que “vaig venir a aprendre català aquí, a Cultura Tretze, perquè al meu institut no hi havia aula d’acollida. I coincideixen a assenyalar que el el principal neguit dels nois i noies a qui ajuden amb el català “son escriure be algunes paraules i també la pronuncia”.
L’Aula d’Acollida es fa en horari de matí, de 9:30 a 13:30. A més de les tasques més semblants a les que es fan a les aules de les escoles i instituts, també es fan tallers i manualitats, com papiroflèxia i mandales, entre altres, però, igualment, amb el català com a fil conductor i com a element cohesionador de la pluralitat cultural de la ciutat.
Pau Gil Azorín, coordinadora de l’Aula d’Acollida de Cultura Tretze, ha assenyalat que “alguns saben que aquí es parla català, però altres no ho saben i quan s’ho troben de sobte a l’institut, doncs és tot un impacte”. I ha afegit que poder disposar “d’un espai més social, més lúdic, també fomenta que la l’idioma sigui més estimat i l’aprenentatge més significatiu”.
L’associació Cultura Tretze, a banda de l’Aula d’Acollida que organitza al juliol a l’institut Eduard Fontseré, també fa aquesta mateixa tasca a través del projecte Diana, a la seva seu de Santa Eulàlia.