L’associació sense ànim de lucre Narinan, que fa reforç escolar a nens i nenes d’entre 6 i 12 anys en risc d’exclusió social o econòmica, busca voluntaris davant l’augment de les necessitats de suport acadèmic als infants. Entre d’altres requisits, els voluntaris han de saber català i tenir coneixements bàsics per impartir matemàtiques.

Les sessions de repàs es duen a terme després de classe com a activitat extraescolar a alumnes que deriven els propis centres educatius on col·laboren. 

La presidenta de l’associació Narinan, Sylvia Wangüemert, explica que “són alumnes que tenen dificultats, ja sigui per l’idioma o perquè no assoleixen els conceptes a l’aula correctament. Sense aquest reforç, no podrien seguir el ritme adequat dins de l’escola”.

Les classes, d’una hora i mitja, es fan en un grups reduïts de treball amb un voluntari per a cada dos o tres alumnes. D’aquesta manera es dona una atenció individualitzada en català, matemàtiques, comprensió lectora, cal·ligrafia i ortografia, que s’acompanya amb dinàmiques lúdiques i participatives.

Més enllà del reforç educatiu, els voluntaris també ofereixen acompanyament personal i emocional als alumnes. A més, afavoreixen la integració social i la implicació de les famílies en el procés d’aprenentatge dels infants.

En aquest sentit, la coordinadora de l’entitat a l’escola Màrius Torres, Brenda Cuéllar, afirma que “encara que un nen o nena tingui molta voluntat, sense un entorn favorable no pot seguir les classes a l’escola. Nosaltres també propiciem que les famílies intentin estar amb els fills, que disposin d’un espai còmode per fer els deures i que vetllin perquè tinguin una alimentació i descans correcte. Hem de tenir en compte que moltes vegades aquests infants tenen entorns adversos, comparteixen el pis amb moltes persones o fins i tot viuen en cases ocupades”.

L’entitat atén uns 150 alumnes a la província de Barcelona. A L’Hospitalet, ofereix suport educatiu en dos centres de Collblanc; a l’escola Màrius Torres -on treballa amb 52 infants cada dimecres i dijous de 16h30 a 18h00- i, des d’aquest curs, a l’escola Pep Ventura -on dona classes de repàs a 22 nens i nenes els dilluns de 16h30 a 18h00.

Per poder arribar encara a més centres i alumnes, però, l’entitat fa una crida a sumar més voluntaris. Tothom pot col·laborar-hi i no cal provenir del sector educatiu. De fet, l’entitat ofereix formació per preparar els voluntaris. Els únics requisits que es demanen són poder-s’hi dedicar almenys un dia per setmanar com a mínim durant un trimestre, i tenir un bon nivell de català i coneixements bàsics per impartir matemàtiques.

“És una experiència molt enriquidora, els nens i nenes són molt afectuosos i veus tot l’esforç que fan. És molt maco i acabes rebent més del que dones”, assegura en Sergi Zaragoza, un dels voluntaris a l’escola Màrius Torres.

Tothom qui vulgui fer de voluntari pot posar-se en contacte amb Narinan a través del telèfon (638 88 57 75), el correu electrònic (info@narinan.org) o la pàgina web (www.narinan.org).