El fill del president de l’Associació Espanyola Contra la Mort Sobtada, José Durán, va morir fa catorze anys al camp de futbol del CE L’Hospitalet per una aturada cardiorespiratòria. Jugava al cadet C de L’Hospi, i va perdre el coneixement en el decurs d’un entrenament i no el van poder reanimar. Després de la mort dels seu fill, el José Durán, va decidir posar en marxa una associació per conscienciar a la població de la necessitat de reduir la mort sobtada a través de la cardioprotecció de tot tipus d’espais.

Jaume Llagostera, paradista de Merca 2 Bellvitge, ha explicat que “en aquest mercat hi havia un desfibril·lador però el van robar i des de fa temps demanem a l’Ajuntament la instal·lació d’un altre, però encara no hem rebut resposta. Per això vam decidir demanar ajuda a l’Associació Espanyola contra la mort sobtada i així poder tenir un d’aquests aparells que ajuden a evitar la mort en cas d’aturada cardíaca. El que volíem aconseguir realment és que aquest espai estigués cardioprotegit, al mercat ve molta gent gran i són gent de risc”.

José Durán, president de l’Associació Espanyola contra la mort sobtada, ha explicat que “el dolor per la mort del meu fill per una aturada cardiorespiratoria en un camp de futbol a L’Hospitalet quan no hi havia aquests aparells als recintes esportius, ha estat allò que ens ha impulsat a lluitar per intentar aconseguir que en els diferents equipaments i espais de les ciutats es puguin instal·lar un d’aquests aparells salva-vides”.

El fill de la Lola Rabadan, va patir també un aturada cardiorespiratòria, però en el seu cas si hi havia un desfibril·lador al camp amb el que el van aconseguir reanimar. Segons ha explicat “aquesta és la diferencia entre el fill del José i el meu, que des del primer minut el van posar el desfibril·lador i va poder tenir una oportunitat, el seu fill no”.

A l’acte ha assistit també l’ex-jugador de futbol, Albert Lopo, que ha destacat que “l’ús de desfibril·ladors públics pot evitar molts casos de mort sobtada que es poden produir en molts camps i equipaments esportius”.

Els desfibril·ladors permeten actuar immediatament en cas d’aturada respiratòria. De fet, l’avantatge principal és que el poden fer sevir qualsevol persona que no tingui coneixements de reanimació. El mateix aparell dóna les instruccions a l’usuari perquè el faci servir en cas d’urgència