En les darreres setmanes, diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò del fet que el Futbol Club Barcelona estudia construir el seu nou estadi de futbol a la zona de Can Rigal, a cavall entre L’Hospitalet i Barcelona. L’Associació de Veïns de Pubilla Cases considera que aquesta decisió seria negativa per al barri perquè es perdrien equipament i no es construiria la zona verda.

“No crec que construir l’estadi del Barça a Can Rigal sigui bo per a la ciutat. Des de 2004, estem treballant, a través del Pla Integral, en aconseguir millores per al barri. Una d’aquestes millores era el pla per construir una zona verda, habitatges i serveis a Can Rigal”, explica el president de l’AAVV de Pubilla Cases, Daniel Jiménez.

Per al president de l’AAVV, les informacions que han conegut a través del mitjans apunten que el FC Barcelona necessitaria tots els terrenys de Can Rigal. “Perdríem serveis que ara sí tenim com el camp de futbol, el poliesportiu de L’Hospitalet Nord o la pista de petanca”, explica.

Daniel Jiménez explica que la única informació que coneixen és la que ha aparegut als mitjans. “Suposo que és un projecta que encara està per concretar i definir. Esperem que quan l’Ajuntament conegui més detalls ens ho expliqui perquè els veïns puguem decidir si és bo o no per al barri”.

El FC Barcelona sotmetrà a votació entre els socis la decisió de traslladar el complex esportiu a una zona situada entre la Diagonal i Can Rigal, a cavall entre Barcelona i L’Hospitalet, o ampliar el camp existent. Està previst que la decisió es prengui al gener.

El pla de Can Rigal, aturat per la crisi

L’any 2006, l’Ajuntament va presentar un pla per actuar a Can Rigal. Incloïa el trasllat de l’estació elèctrica que es troba a la zona, la construcció d’uns 1.200 nous habitatges —dels quals serien de protecció oficial el 30 per cent— i la urbanització d’un parc davant de la carretera de Collblanc.

El pla també parlava de l’adequació com a equipament de la masia de Can Rigal així com els 20.000 m2 de sòl del seu entorn, que es podrien destinar a la construcció del nou Hospital General de L’Hospitalet. I, finalment, la reurbanització i racionalització de tota la xarxa viària i la connexió intermunicipal.

El regidor del districte IV i V, Pepe Castro, va explicar en el Consell del Districte V, a pregunta dels veïns, que l’únic pla vigent sobre Can Rigal és el del 2006 però que la crisi ha fet inviable la seva posada en marxa. “Ara per ara no tenim cap altre notícia oficial ni oficiosa sobre cap altre pla”.

Pepe Castro va afegir que si la crisi no permet portar endavant la reforma de Can Rigal per manca d’inversió privada, i aquesta zona està condemnada a quedar-se en el seu estat actual durant molts anys, caldrà buscar alternatives.

“Si hi hagués la possibilitat real de fer un projecte de gran magnitud a la zona, i això signifiqués un impacte positiu en inversions, en equipaments i en millores per al barri i per a la ciutat, llavors tindríem l’obligació d’estudiar-ho. Però tot el que s’ha parlat fins ara és un fer volar coloms per part de la junta directiva del Barça”, va explicar.