Els usuaris de l’Associació ALPI poden gaudir d’una nova teràpia amb gossos que ha incorporat recentment de forma pilot l’entitat. La Asociación ALPI és una entitat sense afany de lucre que treballa per a la promoció personal i social i la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies.
Segons ALPI, el programa de teràpia assistida amb gossos és un sistema dissenyat per millorar el funcionament cognitiu físic i social de les persones amb diversitat funcional i complementa les teràpies convencionals. El contacte amb un animal els ajuda a sortir de la rutina diària.
Aquests fidels companys peluts són una font incansable de felicitat i amor i ajuden a persones amb diversos trastorns i discapacitats. És el cas del Kiwi, un gos de vuit anys fidel company de la Cristina Benítez, educadora social de l’Associació ALPI, que ara també l’ajuda a les sessions en què treballa la memòria i el funcionament cognitiu, físic i social dels usuaris d’aquesta entitat.
Diversos estudis confirmen els beneficis de tipus físic, de salut, psicològics, efectes tranquil·litzadors, socials i socioeducatius, a més de l’adquisició d’habilitats socials mitjançant el desenvolupament de l’empatia.
Cristina Benítez, ha assegurat que “la teràpia té molts beneficis, tant físics com emocionals i cognitius. En les sessions treballem activitats de memòria, d’estimulació sensorial, però també de mobilitat. El que fa el ‘Kiwi’, el nostre ajudant caní, és potenciar aquestes habilitats i motivar en diferents activitats”.
L’arribada del Kiwi a l’associació ha estat motiu d’il·lusió i motivació per a tots ells. Es pot veure amb les mostres d’afecte i les carícies dels usuaris als gossos i a l’inrevés. Segons Cristina, “els nois i noies venen més motivats els divendres que és quan es fan aquestes sessions. És un dia de festa, no només pels usuaris que participen en la teràpia sinó per a tothom”.
Aquest projecte pilot de teràpia amb gossos, que és va iniciar a ALPI al setembre de l’any passat, ha començat amb tres grups, en concret amb els usuaris que tenen més necessitat de suport. La idea és que més endavant tots puguin gaudir d’aquest servei.