La mostra, que es podrà veure fins al 7 d’abril a Casa Espanya, amb el títol Company Fotògraf, memòria revelada de L’Hospitalet, és un recull d’imatges que ens apropa a la vida quotidiana de la ciutat i especialment del barri del Centre entre el 1951 i el 2011. Les fotografies també mostren l’evolució de les celebracions privades i públiques, dels esdeveniments socials i culturals i del desenvolupament urbanístic de L’Hospitalet durant 6 dècades.

La iniciativa neix a partir de la donació que l’any 2022 va fer la família Company Prats a l’Arxiu Municipal del fons documental de l’estudi Company Fotògraf, fundat per Joaquim Company i Torras el 1951. El negoci va estar en funcionament fins al 2011 i, al llarg dels anys, s’hi van involucrar d’una manera o altra els diferents membres de la seva família: la seva dona, Dolors Prats i Martí, i les seves filles i fills: la Montserrat, la Teresa, l’Enric i el Joaquim. 

Aquest estudi fotogràfic, al número 32 de la plaça de l’Ajuntament, va ser una de les primeres  botigues especialitzades en fotografia  a la ciutat i el lloc on es van fotografiar gran part de les famílies del barri del Centre durant tota la segona meitat del segle XX. A més, també rebia encàrrecs de la parròquia de Santa Eulàlia de Mèrida i del mateix Ajuntament. És per això que el seu fons fotogràfic té un gran valor documental per a la història de la ciutat.

Entre els milers de fotografies donades, hi trobem reportatges sobre les festes majors i sobre celebracions tradicionals com el Diumenge de Rams o el Corpus. A més, Company Fotògraf va retratar també els canvis que va experimentar la ciutat durant aquesta època, com el creixement urbanístic i la desaparició de l’agricultura com a activitat econòmica destacada, així com els moviments reivindicatius que s’hi van produir.

La tasca de l’Arxiu Municipal

L’Arxiu Municipal ja ha digitalitzat 30.000 imatges, prioritzant els reportatges i una mostra de retrats de l’any 1951, a partir de les quals s’ha fet una selecció per a aquesta exposició. Totes les fotografies són consultables a través del Portal d’Imatges.

A l’exposició hi trobem 3 àmbits temàtics: la mirada sobre el fotògraf, la mirada sobre les persones i la mirada sobre el paisatge.