En els propers dos anys, l’Àrea Metropolitana de Barcelona instal·larà plaques solars per a autoconsum a les cobertes d’11 escoles de tots els districtes de la ciutat. La mesura s’emmarca en les actuacions del pla SolarMet per al mandat 2019-2023, que vol facilitar la transició energètica als 36 municipis metropolitans.
A L’Hospitalet, la inversió prevista ascendeix a 1,1 milions d’euros, i suposarà que una tercera part de les escoles públiques de L’Hospitalet puguin estalviar, de mitjana, uns 8.000 euros anuals en la factura elèctrica. Una actuació que a banda de generar energia neta i renovable també té un component pedagògic.
En aquest sentit, el tinent d’alcalde d’Espai Públic, Ubanisme i Sostenibilitat, Cristian Alcázar, explica que “s’ha prioritzat la instal·lació de les plaques als equipaments educatius perquè ens permetrà sensibilitzar i treballar amb els infants moltes qüestions relacionades amb el canvi climàtic i la transició energètica”.
En concret, les plaques fotovoltaiques s’instal·laran a les escoles Pablo Neruda (Sanfeliu), La Marina (Bellvitge), Frederic Mistral (Santa Eulàlia), La Carpa (Can Serra), Prat de la Manta (Santa Eulàlia), Busquets i Punset (Centre), Joaquim Ruyra (Les Planes), Màrius Torres (Collblanc), Menéndez Pidal (La Florida), Josep Maria Folch i Torres (Pubilla Cases) i Santiago Ramón y Cajal (Torrassa).
El projecte s’emmarca en el Pla SolarMet de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que preveu posar en marxa 215 instal·lacions fotovoltaiques amb l’horitzó del 2023 a tots els municipis metropolitans.
La majoria, un 66%, s’ubicaran en els terrats d’equipaments i serveis municipals, especialment escoles. També es crearan nous aparcaments amb cobertes solars i s’ampliarà la xarxa de fotolineres metropolitanes per a la càrrega de vehicles elèctrics. Un seguit d’actuacions que multiplicaran per 14 la generació d’energia renovable a l’àrea de Barcelona.
Segons explica el vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, “el pla situarà l’Àrea Metropolitana com l’administració local líder indiscutible en l’impuls de l’energia solar a tot l’estat. L’AMB té l’objectiu d’arribar a tenir ajuntaments 100% sostenibles al 2030”.
El Pla SolarMet permetrà una producció de més de 22MWp, l’equivalent al consum anual de 9.000 llars. La inversió total en el conjunt de municipis serà de 26 milions d’euros, i es finançarà a partir dels fons europeus FEDER, el Pla de Sostenibilitat Ambiental (PSA) i els plans d’inversió de les instal·lacions del cicle de l’aigua i de tractament de residus.