Un 60 % de la població de l’àrea metropolitana creu que la seguretat al seu barri o ciutat és bona, mentre que un 23,9 % creu que és dolenta. Així ho indica un estudi que ha encarregat recentment l’AMB.

Des de l’ens metropolità volen contribuir a la prevenció de la percepció d’inseguretat a l’espai públic i garantir la convivència, per això, la creació d’un sistema integral de seguretat ha esdevingut un dels projectes estratègics. El Pla d’actuació metropolità (PAM) 2024-2027, n’incorpora les primeres mesures. L’objectiu és facilitar als ajuntaments noves eines per fer front a la sensació d’inseguretat des d’un paper proactiu.

L’AMB va elaborar les bases generals del sistema de seguretat integral a l’àrea metropolitana, i les va presentar als regidors de seguretat dels ajuntaments el març del 2023. El gener del 2024, el Consell Metropolità va acordar crear la comissió d’estudi per a l’establiment del servei.

Les bases, que recullen les aportacions dels municipis, preveuen el desplegament d’un sistema tecnològic de prevenció i seguretat en forma de canal de comunicació bidireccional entre la ciutadania i les administracions. Els propers mesos es donarà a conèixer el funcionament d’aquest servei.

Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’AMB, ha explicat que “amb aquestes noves mesures volem millorar les condicions de vida dels ciutadans metropolitans, i d’aquelles persones que fan ús del territori de forma quotidiana”. Balmón ha afegit que “també volem posar a disposició de tots els ajuntaments metropolitans noves eines, sobretot tecnològiques i digitals, perquè puguin prestar millors serveis als ciutadans”.

Percepció de la ciutadania

Segons l’estudi encarregat per l’AMB,  gairebé un 60 % de la població resident a l’AMB creu que la seguretat al seu barri o ciutat és bona. Tanmateix, un 23,9 % que creu que és dolenta. Aquestes xifres són molt semblants a les obtingudes fa dos anys.

Un 87,5 % de les persones entrevistades creu que és necessari impulsar un sistema metropolità de seguretat, davant del 83,1 % del 2022.

Pel que fa a la valoració de mesures concretes per a la millora de la seguretat a l’àrea metropolitana, totes les estratègies plantejades compten amb una majoria d’opinions positives: erradicació dels racons insegurs (87,6 %), reforç de l’enllumenat públic (83,0 %), aplicació mòbil d’alarma immediata (85,2 %), serveis de vigilància nocturna als carrers (82,9 %), parades a demanda als autobusos nocturns (81,1 %) i desplegament de càmeres (65,0 %).