L’Institut-Escola Pere Lliscart i el Mercat de la Florida han establert una aliança per reduir l’ús dels plàstics en l’equipament municipal. A través d’una activitat d’Aprenentatge i Servei, els alumnes de tercer de l’ESO del centre educatiu han impulsat una campanya per conscienciar als clients i paradistes del mercat perquè busquin alternatives al plàstic.

Es recorren tot el mercat de la Florida per informar com reduir els plàstics d’un sol ús. Forma part del projecte “Mercats Sostenibles”, una activitat d’Aprenentatge i Servei que impulsa l’Institut-Escola Pere Lliscart. En aquesta batalla contra el plàstic es dirigeixen tant a paradistes, com a clients.

“Estem conscienciant a la gent perquè redueixi l’ús de plàstics i troben una altra manera de consumir” explica Dayana Santamaría, alumna de l’Institut-Escola Pere Lliscart. “Per exemple, expliquem als clients que utilitzin bosses de tela en comptes de plàstic”.

A més de conscienciar, també recullen informació dels paradistes a partir d’enquestes, per conèixer quins hàbits tenen els clients. En aquest sentit, hi ha feina per fer.

“Ens han explicat els paradistes que les persones que no usen plàstic en les seves compres són un deu o quinze per cent” detalla Yancarlo Pino, alumne de l’institut-escola. Ho explica una de les paradistes del mercat, l’Eva Berbel, peixatera: “Els que porten tàpers de vidre o bosses de tela són els joves. Alguna persona gran, també, però són minoria”.

En un espai del mercat, els alumnes han muntat una exposició on expliquen els perills d’un ús excessiu de plàstic i quines alternatives n’hi ha, com per exemple, comprar a granel o utilitzar envasos reutilitzables.

Després d’aquesta campanya informativa, d’aquí a una setmana tornaran al Mercat per avaluar quina ha estat la incidència. “Hem de saber si hi ha hagut alguna millora en aquest mercat a partir del que hem fet” explica el professor Marc Pons.

Una lliçó d’aquests alumnes de tercer d’ESO, molt important pel planeta, ja que com diuen al tríptic, el 2050, els oceans podrien contenir més plàstics que peixos.