Els estudiants del Centre de Formació d’Hostaleria municipal s’afanyen a emplatar els darrers canapès de formatge i pernil dolç. Al menjador, els comensals tasten els còctels i les piruletes de parmesà; a la cuina, les croquetes de bacallà i les aletes de pollastre en salsa de soja ja estan a punt i completen l’entrant que se servirà a continuació. Després vindran la fricandó de vedella i, com a sorpresa final, el pastil sacher.

Aquest és el menú que els divuit estudiants d’auxiliar d’hostaleria han preparat per a les seves famílies per celebrar la fi de curs al restaurant del Centre Municipal de Formació i Ocupació de L’Hospitalet (CEMFO). La carta ha estat elaborada i servida pel mateix alumnat per posar en valor el seu aprenentatge durant el curs.

Antonio Francisco Bernés, que cursa l’especialitat d’auxiliar d’hostaleria en cuina i càtering, afirma que la seva passió són “els plats calents, com la fricandó que hem preparat avui”, mentre que la seva companya de fogons Angie Ramírez diu que “les aletes de pollastre són el seu plat preferit de fer”.

Aquesta formació s’emmarca dins del Programa de Formació i Inserció, cofinançat per l’Ajuntament de L’Hospitalet i la Diputació de Barcelona amb què es pretén millorar la inserció laboral del jovent i fomentar que continuïn la seva formació. L’estructura del curs es divideix en una part teòrica on s’aborden “la higiene i la salut alimentària” i unes classes pràctiques en les quals “aprenen a moure’s per la cuina i a fer servir el forn, la fregidora, la plantxa, a fer sofregits” i altres receptes, explica el professor del programa, Miquel Bendicho.

Una formació orientada a la inserció laboral i a la continuïtat dels estudis

Pels alumnes, la manipulació dels estris de cuina i l’aprenentatge per mitjà de la observació és un atractiu i, segons Bendicho “busquen una formació diferent a la tradicional que han rebut a l’escola”. En concret, el Programa de Formació i Inserció, amb una durada de 1.000 hores, inclou pràctiques a les instal·lacions del Centre Municipal de Formació i Ocupació, cuinant i servint menús dos dies a la setmana.

El curs s’adreça a joves d’entre 16 i 21 anys de L’Hospitalet que han abandonat l’educació secundària obligatòria (ESO)sense obtenir-ne el títol i amb l’objectiu de fomentar que continuïn els estudis, ha detallat el responsable de l’àrea de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, José Antonio Alcaide, que també va assistir al dinar.

Al acabar la formació els joves assoleixen el certificat de professionalitat de nivell 1, que els permet accedir a un cicle formatiu de grau mitjà.