Què és el radó? Pot ser perjudicial per a la salut? Aquestes són dues de les preguntes que les metres de l’escola Busquets i Punset van plantejar a l’alumnat de cinquè. Conèixer aquest gas, com es provoca i si és nociu va ser la primera part d’un programa de ciència ciutadana en què està participant aquesta escola del barri Centre. Es tracta del programa pilot Rasclet de la Universitat Politècnica de Catalunya que vol analitzar el nivell de radó als centres educatius de territori català.
Després de buscar i compartir informació sobre el radó, l’alumnat ha decidit els punts més adients per instal·lar uns sensors que durant tres mesos recolliran dades de diferents punts de l’edifici. Els mateixos alumnes són els responsables de col·locar els aparells i un cartells anunciadors, a més de vetllar pel bon ús dels sensors. A més, un grup d’alumnes de cinquè passen per la resta de classes explicant que és el radó i perquè l’estan controlant.
“És una molt bona forma d’apropar la ciència a l’alumnat, d’una forma pràctica i també de parlar de salut i de com podem prevenir algunes malalties”, explica una de les tutores de cinquè, la Alicia Diaz.
Què és el radó?
“El radó és un gas noble, inodor, insípid i radioactiu que prové de la desintegració del radi”, explica Claudia Grossi, professora de la UPC i una de les responsables de l’estudi.
El radó es troba al medi ambient i només es perillós en altes concentracions. En aquests casos podria produir càncer de pulmó. “El radó ve del sòl. A Catalunya les zones on n’hi ha més són algunes parts dels Pirineus i del Maresme. A L’Hospitalet, no ha d’haver grans concentracions”, explica Grossi. Tot i això, l’estudi buscava comparar centres de zones de més risc amb zones de menys risc.
Grossi explica que hi ha diversos factors que tenen a veure amb la concentració de radó. La ventilació, per exemple, és molt important per evitar concentració a l’interior d’edificis. A la natura, la pluja també fa que els nivells baixin. Això és el que passa per exemple a Galícia, un territori alt en radó però on la humitat fa que baixin els nivells de concentració.
Quan hagin passat tres mesos, la UPC analitzarà els resultats i informarà a l’escola Busquets i Punset si cal prendre alguna mesura correctora.
Més informació, al programa Aula L’H