Amb l’orientació de l’entitat pacifista Grup Eirene, una trentena de joves de l’Institut Santa Eulàlia han treballat a fons aquest curs el tema dels drets humans i han mostrat la feina feta, al centre cultural del barri. Ha estat el I Fòrum de Joves Defensores dels Drets Humans, una iniciativa que confien consolidar. 

Després d’unes sessions genèriques sobre drets humans a l’inici del curs, tot seguit van triar aspectes o drets específics per aprofundir-hi, com per exemple el dret al treball digne, a tenir un ecosistema sa i a no ser discriminades per raó de raça, per ser dones o per l’opció afectiva de cadascú, entre d’altres.

Durant tot el curs han cercat informació i han entrevistat persones i entitats expertes en cada tema.

L’alumna Ainara Gayoso explica que “ens van deixar triar el dret que més ens interessava. Després ens van facilitar informació sobre les entitats amb les que podríem contactar i finalment vam cercar més informació”

De la seva banda, el seu company l’Àlex Caballero, destaca del projecte “la importancia de la recerca sobre el dret escollit. Perquè et pensen que saps què implica però en realitat et falta informació”.

Aquesta s’iniciativa s’inclou en el programa educatiu Aprenentatge i Servei, que mira d’engrescar i involucrar les entitats socials de la ciutat en la tasca pedagògica dels centres educatius.

La professora Lucía Rubio comenta que els alumnes han hagut d’estructurar els temes, guionitzar els treballs, documentar-se. “Han fet una feina que no és de memoritzar”.

Un altre aspecte positiu ha estat la presa de consciència sobre drets que incideixen en la vida quotidiana. Ferran Folgado, del Grup Eirene, opina que “nosaltres fem una sensibilització en drets humans però la inquietud ja la porten a dins. Per exemple, en temes de diversitat de gènere o cultural els joves ja tenen consciència dels problemes que els envolten”.

Tant l’institut de Santa Eulàlia com el Grup Eirene confien que aquest projecte sobre divulgació dels drets humans tingui continuïtat en propers cursos, incloent-hi el fòrum i posta en comú final.