L’alumna de segon d’ESO de l’Institut Can Vilumara, Sofía de Freitas Caria, ha estat guardonada amb el primer premi en la categoria d’informació financera del concurs Reporteros en la Red 2025, convocat per la Fundació Ibercaja. El seu reportatge titulat ‘MADE IN… lo que no dice la etiqueta’ ha destacat per la seva mirada crítica sobre el consum de roba i els impactes que s’amaguen darrere de les etiquetes, l’explotació laboral, la sobreproducció i la importància de la reutilització. De fet, ella mateixa explica que acostuma a reutilitzar roba que els seus pares ja no fan servir.
A més, alerta sobre l’impacte ecològic d’aquesta indústria, que contamina rius i oceans amb productes químics i genera grans quantitats de residus tèxtils. L’autora proposa alternatives com el consum responsable, la reutilització de roba, l’aposta per la moda sostenible i el suport a iniciatives locals. La conclusió final és que cada elecció del consumidor pot marcar la diferència. “Des de simplement triar comprar menys, ja és un petit pas, fins i tot et pots fer la roba tu mateix si tens habilitats”, ha marcat de Freitas.
Amant de la lectura i l’escriptura
La Sofía és amant de la lectura i una apassionada per escriure. Tot i que no consumeix gaire informació diària, assegura que li agrada molt llegir revistes com National Geographic. Per fer el seu reportatge, admet que ja tenia una mica de coneixement tot i que “va fer servir Internet, hi ha moltes pàgines web que parlen del tema, sobretot d’associacions de Barcelona, i aleshores anava comparant la informació”. També va aprofitar que al seu centre escolar, unes profesores estaven fent tractant el tema amb els seus respectius cursos i va poder anar a sentir-les.
El més complicat per a l’alumna, va ser endreçar les idees i fer utilitzar un to a l’hora d’escriure que no fos el de parlar. “Havia d’agafar el tó del periodista, que a vegades és una mica complicat”.
El professor Santiago García és qui va incentivar la participació de quatre estudiants de l’Institut Can Vilumara, Sofía de Freitas, Sara Benavides, Alan Camba i Irina Lepiani. Per al docent, la redacció periodística és una eina fonamental per als joves, ja que ajuda a estructurar idees de manera clara i precisa “i que implica un ús molt just de la intel·ligència, en una època en la qual tendim a la dispersió mental”.
El lliurament de premis va tenir lloc el divendres 25 d’abril al Pati de la Infanta de Saragossa, en un acte on les reflexions sobre la importància del bon ús del llenguatge en temps d’intel·ligència artificial van marcar el contingut. Fins allà es van desplaçar la guanyadora, la seva mare i la representació del centre educatiu.
Pots recuperar el reportatge de la secció ‘A fons’ del programa Aula L’H de Televisió de L’Hospitalet a continuació: