L’alcaldessa de L’Hospitalet i senadora, Núria Marín, ha mantingut una reunió amb el director de la Direcció General de Tràfic, Pere Navarro, per plantejar-li la necessitat d’augmentar la regulació de l’ús dels patinets elèctrics en vies urbanes.

Marín, acompanyada pel tinent d’alcaldia Jesús Husillos, responsable de Mobilitat a l’Ajuntament, ha traslladat a Navarro dades sobre les incidències que provoquen els patinets a la ciutat, entre accidents i delictes. Incidències que van en augment a tot l’àrea metropolitana, a on l’ús dels patinets elèctrics ha augmentat un 123% entre l’any 2019 i el 2021.

A més, aquests vehicles de mobilitat personal (VMP) són, cada cop més, mitjans de transport utilitzats per a actes delictius, com per exemple, robatoris, lesions, delictes contra la salut pública o furts, segons posen en evidència els cossos de seguretat que operen a la ciutat, ja que donen facilitats als infractors per fugir sense ser identificats.

Davant de tot plegat, Núria Marín ha lliurat una carta al director de la DGT, a on reclama una nova regulació que vagi més enllà de l’obligatorietat de dur casc. Demana que tots els vehicles VMP estiguin matriculats i que es creï un registre de conductors, de manera que les forces de seguretat puguin identificar i sancionar els infractors i dissuadir conductes similars. També demana una assegurança obligatòria de responsabilitat civil.

Segons Marín, “les administracions locals ens trobem amb les mans lligades, ja que no tenim les competències necessàries per actuar”. A més, la policia no té possibilitat d’identificar aquests vehicles a distància, ja que no tenen matrícula, i ni testimonis ni gravacions permeten fer una filiació efectiva.

El accidents de patinets han augmentat un 5%

En aquest sentit, l’alcaldessa fa referència en el seu escrit a dades de la Guàrdia Urbana de L’H que destaquen que gairebé un 20% dels accidents produïts a la ciutat l’any 2023 van tenir com a mínim un patinet elèctric involucrat, un augment del 5% en només dos anys. És a dir, dels 1.147 accidents registrats a la ciutat, 216 van ser de VMP.

Tot i això, la policia local ha posat 5.594 multes des del 2020 fins al desembre del 2023 per infraccions a conductors de patinets elèctric.

En la mateixa línia, a la darrera Junta Local de Seguretat celebrada al mes de febrer, Núria Marín va insistir sobre la necessitat de regular l’ús dels patinets i d’identificar els conductors.