El nou alcalde de L’Hospitalet, David Quirós, ha concedit la primera entrevista a Televisió de L’Hospitalet on ha repassat els grans eixos del que ha de ser la ciutat que vol projectar en els propers anys, i que ja va apuntar durant el seu discurs d’investidura.
La ciutat del futur amb el gran pacte 2023-2050, humanitzar-la fent-la més amable, verda, neta i segura; els grans projectes de ciutat, però alhora de país com el desenvolupament del PDU Biopol-Granvia, el soterrament de les vies i l’arribada de l’Hospital Clínic a la zona nord; i els equipaments pendents als barris, passant per l’educació, la digitalització i la cultura han estat, a grans trets, els temes de la conversa amb el nou alcalde que resumim a continuació:
Nou pla per a la zona del Samontà
Quirós planteja una regeneració integral per a tots els barris que conformen el Samontà i que fan frontera amb els municipis d’Esplugues i Cornellà: “Aquí hem de fer un programa de regeneració urbana, esponjar és molt necessari, repensar tot el que estem fent, mantenir el que tenim i reflexionar cap a on volem anar”, ha dit.
La nova arriba de l’Hospital Clínic a la zona nord de la Diagonal de Barcelona, “ens ha de generar una nova oportunitat. L’impacte de les polítiques que apliquem en aquella zona han de millorar la vida dels nostres veïns d’aquell territori”.
Habitatge
Pensa impulsar el primer pla local d’habitatge per reordenar les polítiques d’habitatge, “tant pel que fa a noves promocions com a la reforma del parc urbanístic”.
Emergència climàtica
És un dels altres eixos del seu pla de govern. “Hem de garantir que aquest nou clima no generi més desigualtats i això implica generar una ciutat molt més amable, on la gent pugui gaudir de l’espai públic que compartim entre tots”.

Humanitzar L’Hospitalet
David Quirós defensa que cal humanitzar la ciutat. “Hem de generar espais més verds, i no vol dir de crear de nous, però els que tenim que realment siguin espais verds, que donin color a la ciutat, posant la mirada en que el vehicle privat poc a poc l’anem deixant al costat, almenys quan fem ús de la ciutat”.
La ciutat dels 15 minuts
Sota aquesta metàfora planteja que “cada barri funcioni com una petita ciutat, que poguem tenir espais verds i amables a prop de casa, i al mateix temps tinguem serveis de qualitat públics per donar servei a les necessitats”.
Convivència i seguretat
Afirma que cal actuar amb contundència per frenar l’incivisme. “Apliquem les lleis i les normes i això passa per més recursos a la Guàrdia Urbana. Tothom que no vulgui complir les normes ha de saber que a L’Hospitalet no serem permissius, aquells que no vulguin ser cívic aquí no tindran lloc”.
I manté la reivindicació de demanar més efectius policials per a la ciutat: “Hem de parlar amb la Generalitat, hem de ser capaços que ens doti de més recursos, sobretot el cap de setmana, som una ciutat molt viva i trobem a faltar més presència de Mossos d’Esquadra acompanyant a la nostra Guàrdia Urbana, i aquesta és una reivindicació que continuarem fent”.
Neteja
El manteniment de l’espai públic i la neteja és un altres tema prioritari. “Més enllà de l’esforç que fem per mantenir neta la nostra ciutat, que ha de millorar, i esperem que amb la nova contracta tots ho percebem, hem de ser conscients que si cuidem el nostre entorn entre tots aconseguirem tenir una ciutat molt més neta, més amable, més humana, per tal que estiguem contents de viure-hi”.
Biopol, clúster biomèdic
El nou alcalde vol culminar el projecte del PDU Biopol-Granvia. “L’eina ja està creada i que el hem d’aconseguir que tot el que està passant, que és molt, el coneixement i la innovació d’aquell entorn es quedi a la ciutat i a més es projecti. Ser referents en aquest àmbit, que L’Hospitalet projecti coneixement al món, és el repte. Pensem que aquest bioclúster en innovació i salut ha ser un element per generar oportunitats als nostres joves”.
Soterrament de les vies
Sobre el soterrament de les línies fèrries que divideixen els barris assegura que es va avançant. “Una de les meves intencions és poder demanar al ministre una reunió per refermar que aquesta aposta continua. No només és un tema de millora estètica, aquesta és una aposta per la mobilitat bàsicament de l’àrea metropolitana, i és important que la Generalitat s’hi posi des del principi”.
Educació
Confia en poder continuar el pla de treball iniciat amb la Conselleria d’Educació per dotar la ciutat dels recursos que necessita en matèria educativa. “Nosaltres estàvem treballant amb un nou model de relació, que és tenir un acord bilateral entre l’Ajuntament i el Departament d’Educació precisament per valorar la realitat diferent que tenim a L’Hospitalet i estàvem avançant una proposta i abocant recursos les dues institucions.
La nostra realitat implica noves places, reformes de centres educatius existents i més recursos, no només de docents i de mestres sinó recursos que intervenen en situacions d’alumnes amb necessitats educatives. Amb les eleccions (del 12 de maig) aquest projecte ha quedat aturat i espero que a partir que tinguem president, i confio que sigui Salvador Illa, poguem impulsar aquest marc, que ens permetrà planificar molt millor”.
Inici d’obres de l’Escola Paco Candel
Un dels centres escolars que finalment té les obres de construcció del seu nou edifici a tocar és l’escola Paco Candel. “Són obres complexes però els professionals ho tenen molt ben planificat i saben que la prioritat són els petits i el seu benestar i les obres s’aniran desenvolupant amb un pla de seguretat i acompanyament”.
Digitalització
Avançar en la reducció de la bretxa digital i en la digitalització dels serveis és un altre objectiu de Quirós. “La tecnologia i l’àmbit digital ja conviu amb nosaltres, és important que formi part i de manera transversal en tots els espais, des de l’atenció ciutadana al model de gestió interna. Sobretot que ningú quedi enrere”.
“Hem de desenvolupar infraestructura de connectivitat i que el 5G arribi a tots els racons, i hem d’acompanyar a aquella indústria 4.0, a aquells emprenedors, teixit empresarial o comerç local per millorar”, afirma.
Cultura
L’aposta per continuar impulsant el Districte Cultural és ferma. Un pla estratègic que coneix bé pels anys en que ha estat responsable de l’àrea. “Hem de continuar apostant pel Districte Cultural perquè la cultura arribi a tot arreu, que sigui un motor de transformació i de canvi, i que sigui un element per generar nous públics.
El paper de la cultura a L’Hospitalet hi està col·laborant, hem de destacar aquests creadors, que vénen de fora, i s’estan implicant en el nostre dia a dia de la ciutat, com el projecte Tàndem. No només aterren a la ciutat perquè és un espai atractiu, perquè poden accedir a espais més econòmics, sinó que s’estan implicant”.
Noves biblioteques a la Florida i Santa Eulàlia
El pla local de biblioteques aprovat en la darrera etapa s’impulsarà. “Havíem d’actualitzar el pla de biblioteques. Amb aquest pla ja podem justificar que hi ha una necessitat real i estem treballant amb la Diputació de Barcelona amb les dues possibles ubicacions per a la biblioteca de la Florida i Santa Eulàlia, i en les properes setmanes acabarem de tancar les propostes”.
En aquest sentit ha avançat que “la biblioteca de la Florida és molt innovadora, serem referents amb un nou model de biblioteca”.
Nou govern municipal amb cinc grans àrees
Quirós justifica l’estructura que ha volgut donar al nou govern municipal: “L’organització està pensada per donar resposta a aquest model de ciutat que volem desenvolupar. És un model nou pels regidors i regidores, la idea és treballar de manera més col·laborativa, més transversal”.
Política municipal
Sobre possibles pactes amb altres grups municipals: “Mà estesa per dialogar, per reflexionar, per discutir sobre el model de ciutat, evidentment amb aquelles fomacions politiques que s’estimin la ciutat. L’extrema dreta és un altre món. Nosaltres durant quinze anys en aquesta ciutat hem governat amb l’espai dels Comuns i hi ha converses, perquè crec que sempre que les esquerres van juntes, les societats milloren i evolucionen i això ho hem d’explorar”.
Podeu recuperar l’entrevista íntegra a la carta.