Els mercats municipals no viuen el seu millor moment. Els hàbits de consum estan canviant i això també els hi ha afectat. De fet actualment, hi ha un total de 882 parades obertes i 336, tancades. Gairebé un 30% del total. En alguns mercats municipals, la situació de parades tancades és més greu com per exemple al Mercat Municipal de Can Serra o el del Torrent Gornal.

L’Ajuntament va encarregar fa uns setmanes un estudi a la Diputació de Barcelona per calibrar la situació dels mercats (8 mercats municipals i tres de no sedentaris).

El tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, Jose Antonio Alcaide, ha analitzat la situació dels mercats a l’espai de l’Entrevista de l’Informatiu. Alcaide ha explicat que “s’ha demanat una ampliació de l’estudi de la Diputació en què es tingui en compte als paradistes. “Aquesta ampliació de l’estudi estarà llest a mitjans de gener”, ha dit.

L’estudi serà el pas previ al nou Pla Estratègic de Mercats que l’Ajuntament té previst presentar el 2024 i que ha d’ajudar a revitalitzar els mercats. “Farem un pla estratègic que recollirà les propostes  i reformes necessàries per tal de consolidar una oferta feta de la mà dels paradistes”.

Fortaleses i debilitats

A l’estudi inicial, però, ja s’han trobat algunes fortaleses i debilitats de cada mercat municipal. L’estudi s’ha fet entrevistant a usuaris i veïns. En general, hi ha dos aspectes a considerar, segons ha explicat el tinent d’alcaldia de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme:

  1. Aconseguir que les parades tancades iniciïn un procés de licitació per obrir-les “el més aviat possible”.
  2. Incorporar noves activitats als espais dels mercats, com ara els Mercat TIC que s’obriran als mercats de Santa Eulàlia, Centre i Bellvitge”.

Alcaide també apunta dos aspectes més que serà necessari canviar per tal d’adaptar-se a les noves formes de consum. D’una banda, ampliar els horaris d’obertura. I d’una altra, adaptar-se al comerç online.

Alcaide ha anunciat durant l’Entrevista de l’Informatiu que un cop finalitzada la campanya de Nadal, convocaran a totes les associacions de comerciants i de mercats municipals per veure en quines iniciatives es pot treballar, com per exemple la de “reformar el Reglament de Mercats que és de 2007”, ja que des d’aleshores ha canviat bastant la situació dels mercats i del comerç en general.