El Centre municipal d’Operacions de Ciberseguretat millorarà les eines de protecció contra els ciberatacs que pateixen el conjunt d’ordinadors, telèfons mòbils, tauletes i altres dispositius utilitzats pel personal tècnic de l’Ajuntament i reforçarà la capacitat de reacció i recuperació de dades davant d’un possible atac informàtic.

Seguint les pautes de l’esquema estatal de seguretat i amb una aportació dels fons europeus Next Generation, s’ha previst renovar la infraestructurafirewall, els tallafocs, que son el conjunt de sistemes que controlen el tràfic de dades a través d’Internet, tant d’entrada com de sortida; així com l’ampliació de les eines demalware‘, per detectar i frenar programes maliciosos.

L’objectiu, evitar un possible bloqueig de l’activitat municipal, perjudicis econòmics i un altre aspecte crític, la fuita de dades personals de la ciutadania.

Isabel Escorza, cap de TIC de l’Ajuntament de L’Hospitalet, ha assenyalat que “aquest risc és a tot arreu, a totes les empreses i institucions” i ha afegit que “treballem per evitar aquest tipus d’intrusions perquè poden afectar dades personals de la ciutadania i perquè el cost econòmic d’un possible atac seria infinitament superior a aquestes inversions”.

El Centre d’Operacions de Ciberseguretat no és pròpiament un espai físic, però sí que disposa d’un mena de gran plafó que monitoritza els dispositius de l’Ajuntament i avisa de possibles atacs.

Des d’aquest servei municipal recorden que la ciberseguretat és un aspecte que cada vegada serà més important, tant que pel que fa a institucions, empreses i equipaments estratègics, com hospitals, com pel que fa a l’àmbit personal. I, per tant, cal que protegim els nostres dispositius.

En aquest sentit, Isabel Escorza ha recomanat l’opció de l’empremta digital quan fem servir el mòbil i ha recordat que “el 99%, per no dir el 100%, de les cadenes massives de missatges son falses i també cal anar molt en compte amb els sms que puguin semblar sospitosos perquè el 90% també acostumen a ser fraudulents”.

Escorza també s’ha afanyat a recordar que l’Ajuntament sempre fa servir canals oficials en les seves comunicacions i en el cobrament de tributs.

El projecte del Centre d’Operacions de Ciberseguretat va arrencar durant la pandèmia, quan el fenomen del teletreball és va fer més palès, i ha de finalitzar la implantació al llarg d’aquest any 2023.