El Ple municipal va aprovar una inversió d’urgència de 2,5 milions d’euros per instal·lar aire condicionat als menjadors i espais d’ombra als patis de les 36 escoles d’infantil i primària de la ciutat. El projecte es posarà en marxa un cop la Generalitat ha anunciat que no arriba a temps de climatitzar els centres abans d’acabar el curs. 

Serà una actuació d’urgència per poder ajudar alumnat i professorat a pal·liar les onades de calor que també es preveuen aquest any abans d’acabar el curs. L’any passat, les comunitats educatives de la ciutat van sortir al carrer per protestar per la temperatura als centres educatius.

El cas, comú a altres escoles de l’àmbit metropolità, es va traslladar a la Generalitat que es va comprometre a estudiar-ho. Segons el primer tinent d’alcaldia, Francesc Belver, “hem preguntat durant tot el curs a la Generalitat si ja tenia l’estudi, ens deien que no i que no féssim res a l’espera de les seves conclusions. I al març anuncien en roda de premsa que no estan a temps de fer res. Per això, hem portat aquesta inversió de 2,5 M€ al Ple d’urgència perquè pugui estar executada abans d’acabar el curs”.

La proposta municipal és subvencionar directament les 36 escoles d’infantil i primària la instal·lació d’aparell d’aire condicionat si més no als menjadors, i habilitar espais d’ombra als patis escolars que no en tinguin, “a raó d’un metre quadrat per alumne de cada centre”, va explicar Belver.

El primer tinent d’alcaldia també va explicar que el govern municipal ha parlat amb el Gremi d’Instal·ladors de L’Hospitalet per sumar-hi esforços i poder arribar a temps abans que augmentin les temperatures.

Tots els grups van votar a favor de la proposta però amb algunes crítiques per haver trigat tant a decidir-ho i per la fórmula de financiar-ho, a través d’una modificació de crèdit.

Era una demanda de famílies i professorat arran de l’onada de calor de l’any passat. La Generalitat tenia previst fer aquesta inversió però no ha arribat a temps així que veiem positivament que l’Ajuntament se’n faci càrrec”, va dir el portaveu d’ERC, Antoni Garcia.

Per la seva part, Miguel García, portaveu de CS, va retreure retret al govern municipal que “no hagi exigit més a la Generalitat, que s’hi ha adormit perquè té altres prioritats com les agències espacials. De tota manera, això de les onades de calor no és nou i vostès han rebutjat mocions en aquest Ple que demanaven ombra als patis”.

En una línia similar es va manifestar Núria Lozano, de L’H ECP. “La falta de previsió de la Generalitat ha fet que en anys no s’hagi fet res i potser no han sentit prou pressió. Amb calor no es pot fer formació. L’H ECP hem demanat al Ple diverses vegades la instal·lació de zones d’ombra als patis escolars”.

Per acabar, la portaveu del PP, Sonia Esplugas, va afegir que “lamentem l’actuació de la Generalitat, que ens deixa ‘tirats un cop més’ davant un estiu que es preveu igual que el passat. L’Ajuntament ha d’implicar-s’hi”.

Zones regulades d’aparcament al Centre, Sant Josep, la Florida i les Planes

Durant la sessió es va aprovar la posada en marxa de la tercera fase de la regulació d’aparcament en superfície. Això són 3.931 noves places de zona blava, verda i de càrrega i descàrrega (groga) als barris del Centre, Sant Josep, la Florida i les Planes, així com ampliar les ja existents a Sanfeliu, Pubilla Cases i Santa Eulàlia. A més, es va acordar que aquestes zones quedin fora de funcionament el mes d’agost.

 Amb aquestes noves places, la ciutat comptarà amb 10.480 places d’aparcament regulat: 7.856 per a residents (zona verda), 1.232 de rotació (zona blava) i 1.392 de càrrega i descàrrega (zona groga).

Les bicicletes compartides metropolitanes es posaran en marxa aquest estiu

Durant la sessió, els regidors van aprovar el conveni amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona per posar en marxa a L’Hospitalet el sistema de bicicletes elèctriques compartides AMBici. Segons va explicar el tinent d’alcaldia de mobilitat, Pepe Castro, aquest estiu s’instal·laran 31 d’estacions amb 20 ancoratges cada una per a un total de 341 bicicletes. Les estacions es distribuiran per tots els barris i per zones de transport i comerç. Aquest sistema funcionarà a 15 municipis metropolitans.

Els grups municipals es van felicitar d’aquesta nova iniciativa, tot i que van lamentar que l’AMBici no funcioni a la ciutat de Barcelona, ja que aquesta disposa del seu propi servei i no pot trencar el contracte en vigor amb l’empresa concessionària. Tots van demanar que s’intenti arribar a un acord temporal fins que Barcelona es pugui sumar a les bicis metropolitanes.


Nous noms per a carrers i places de la Florida, les Planes, Can Serra i Pubilla Cases

El Ple també va donar llum verda a la introducció al Nomenclàtor municipal de nous noms per a carrers i places innominats dels districtes IV i V, un cop han rebut el vistiplau dels respectius consells de districte.

Destaquen la plaça d’Alpi, l’espai de Can Serra al costat de la seu d’aquesta associació dedicada a l’atenció de les persones amb discapacitat intel·lectual, i la plaça de les Germanes Mirabal, en la cruïlla de cruïlla de l’avinguda del Masnou amb els carrers de Sant Rafael, del Teide, de la Renclusa i del Pedraforca, entre la Florida i les Planes.

També es va nomenar el parc de Can Rigal, espai de Pubilla Cases qualificat com a zona verda pendent d’execució, entre el Complex Esportiu L’Hospitalet Nord i la masia de Can Rigal; el carrer dels Jocs Olímpics, espai viari executat en part que connectarà la carretera de Collblanc amb l’avinguda d’Albert Bastardas, a Pubilla Cases; la plaça de la Moncloa, espai situat entre els blocs 31 i 44 de l’avinguda de Can Serra; i el carrer de Sant Mateu, a Pubilla Cases, prolongació a L’Hospitalet del carrer d’Esplugues del mateix nom.

La plaça d’Alpi vol ser també un reconeixement a la tasca d’aquesta entitat que fa un important treball per al col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual. I la nova plaça Germanes Mirabal és un homenatge a les tres ciutadanes dominicanes víctimes de la dictadura de Rafael Trujillo. El seu assassinat, un 25 de novembre, va donar lloc a la declaració del Dia contra la Violència Envers les Dones per part de l’ONU.