L’Ajuntament de L’Hospitalet, l’Institut Català del Sòl i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, els dos últims dependents de la Generalitat, han signat un conveni a tres bandes per a la construcció de fins a 350 habitatges en els propers quatre anys, i que pot ser prorrogat per quatre anys més.
L’alcaldessa, Núria Marín, i la consellera de Territori, Ester Capella, acompanyades de la directora de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL), Maria Sisternas, i la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC), Sílvia Grau, han presentat el conveni que fixa la construcció de 179 nous habitatges protegits de lloguer assequible al municipi. Aquestes promocions se sumaran al parc de 708 habitatges de lloguer social de l’INCASÒL en aquest municipi. En fases posteriors, el nombre d’habitatges construïts s’ampliarà fins arribar a uns 350.
Segons l’acord, l’Ajuntament es compromet a cedir el dret d’ús de vuit ubicacions a l’Incasòl per a la construcció dels habitatges, que adjudicarà i gestionarà l’Agència de l’Habitatge. Algunes d’aquestes ubicacions es poden veure a les fotografies que acompanyen aquesta notícia. L’alcaldessa, Núria Marín, ha afirmat, en l’acte de presentació, que “la construcció d’habitatge de lloguer assequible és una necessitat si volem que els nostres joves tinguin un futur a la seva ciutat”. Marín ha dit que aquests 179 habitatges que ara es comprometen “contribueixen més que zero” i ha destacat que “l’important és trencar la tendència, primer decreixent i després nula, i començar a posar en marxa polítiques necessàries sobre les que coincidim institucions diferents de colors politics”.
De la seva banda, la consellera Capella ha explicat que l’acord s’emmarca en el programa del Govern per incrementar l’habitatge social a tot el país, amb la fita d’incrementar el parc públic actual a Catalunya amb 10.000 noves habitatges. “Tot i així sabem que són insuficients”, ha manifestat.
Els primers 179 pisos
Tres de les ubicacions es detallen a l’acord per iniciar aquest any els tràmits que permetin l’edificació d’un màxim de 179 pisos. Una s’ubica al número 17-19 del carrer de la Muntanya de Sant Josep, on es projecta la construcció de 21 habitatges destinats a lloguer per a joves. L’Ajuntament adquirirà la planta baixa i l’altell de l’edifici, d’una superfície aproximada de 460 m2, per destinar-la a un gimnàs per a l’Escola Joan Maragall. En aquest sentit, Marín ha dit que aquest és un bon exemple de com hem d’aprofitar “les oportunitats per cuidar els petits detalls, i més en un barri com el de Sant Josep, que experimentarà una gran transformació en aquest mandat”.
Les altres dues ubicacions que permetran la construcció més immediata es troben als números 32 i 48 de l’avinguda de Pau Casals, també a Sant Josep. A la primera es calcula l’edificació de 122 pisos de lloguer assequible i, a la segona, 36 més. En totes dues està prevista la construcció d’aparcaments subterranis, encara que el nombre de places dependrà del projecte executiu final.
La inversió prevista per al desenvolupament d’aquests tres primers projectes és de 20.570.000 euros. Abans de final d’any es convocarà el concurs per seleccionar l’equip d’arquitectes que el redactarà i dirigirà les obres de construcció. Es preveu que es puguin licitar les obres el segon trimestre de 2025.
L’adjudicació d’aquests pisos es realitzarà entre els sol·licitants d’habitatge protegit inscrits al registre oficial, que es pot efectuar a l’Oficina Municipal d’Habitatge de L’Hospitalet. En el cas de les dues promocions de Pau Casals, en una primera adjudicació es preveurà una reserva mínima del 25% dels habitatges per a joves menors de 35 anys. La de Muntanya ja està destinada íntegrament a aquest col·lectiu.
Altres promocions
El conveni entre administracions determina altres ubicacions, l’execució de les quals es realitzarà en properes fases amb addendes al primer document marc signat. Es troben a l’avinguda del Carrilet, 341 (74 habitatges); carrer Canigó, números 1 (24 habitatges) i 5 (24 pisos més); carrer Rodés, 60 (24 habitatges), i carrer Cobalt, 32 (29 més).
En un conveni posterior que subscriurà l’Ajuntament amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de cessió d’ús, l’Ajuntament disposarà d’un màxim del 10 % del total d’habitatges per als col·lectius amb necessitats temporals del municipi, tal com preveu l’article 4 del Decret llei 17/2019, de 23 de desembre, de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, amb un màxim de 2 habitatges per escala.
Treballem plegats per impulsar la construcció d’habitatges de protecció oficial perquè els nostres joves tinguin un futur a #LHospitalet. Signatura del conveni amb @territoricat per fer 179 pisos de lloguer assequible amb el compromís d’arribar als 350 en 8 solars @LHAjuntament pic.twitter.com/NPqCpxj4CI
— Núria Marín/ (@nuriamarinlh) July 25, 2023