L’Ajuntament i la Creu Roja de L’Hospitalet han presentat a la ciutadania el pla d’ajuda per rebre els refugiats, establert pel Govern central. Es preveu que arribin prop de trenta persones que vindran dels conflictes bèl•lics de la zona de la Mediterrània, com ara de Síria.

El pla d’acollida als refugiats ha estat elaborat per la Creu Roja local. Col•laboren 80 persones i col•lectius que s’han inscrit al registre de voluntariat obert al setembre a través del web municipal. Aquest voluntariat farà tasques d’acompanyament i informació de L’Hospitalet.

La presidenta de la Creu Roja local, Dolores Ruiz, ha explicat que la seva entitat és una de les tres ” que el Govern central en té reconegudes per poder acollir refugiats. “A la ciutat vindran unes 20 o 26 persones aproximadament, unes cinc o sis famílies, depenent del nombre de membres de cadascuna d’aquestes famílies”. Aquestes persones tindran estatus de refugiats un cop ho tramiti el Govern central. El model d’atenció dels refugiats previst per la Creu Roja, no inclou allotjament en domicilis socials ni particulars, sinó en pisos que llogarà aquesta entitat.

L‘Ajuntament col•labora amb la Creu Roja en la preparació de tot el dispositiu d’acollida d’aquestes persones de tal manera que puguin incorporar-se i integrar-se a la nostra ciutat el més aviat possible.

Ensenyament, sanitat, padró, normalització lingüística, són alguns dels serveis que es garantiran per oferir unes condicions dignes de recepció i integració. L’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, ha manifestat que “L’Hospitalet és una ciutat implicada en la defensa dels drets humans, de la solidaritat i la pau”.

Marín ha afegit que “la ciutat ha estat capdavantera, amb altres municipis d’arreu de Catalunya, a proposar i a posar en marxa mesures per coordinar les actuacions davant aquesta crisi humanitària”.

El coordinador de la Creu Roja de Catalunya, Enric Morist, ha destacat “les dures vivències d’aquestes persones que vindran en haver de sortir a corre-cuita dels seus països d’origen, de Síria, Eritrea o Líbia. Els ajudem sense oblidar-nos de la gent d’aquí que s’ho passa malament”.

En el Ple municipal del setembre, l’Ajuntament va aprovar una moció, amb el suport de tots els grups municipals, a favor de l’acollida de població refugiada víctima dels conflictes armats a la Mediterrània.

El document instava al Govern espanyol a demanar una major dotació de recursos a la Unió Europea i a la Generalitat a actualitzar la dotació pressupostària del Pla de protecció internacional a Catalunya, entre altres aspectes.

D’altra banda, l’Ajuntament també va destinar el passat mes de setembre una aportació inicial de 6.000 euros com a ajuda d’emergència per al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, organització formada pels ajuntaments catalans a través de l’agència de l’ONU per als refugiats, ACNUR.