L’Ajuntament ja ha iniciat l’enderroc de l’edifici situat al número 4 del carrer Ebre, a Sant Josep, que els veïns venien assenyalant des de fa mesos com un focus de brutícia -de rates, fins i tot- i com un risc per a la salubritat. Els primers treballs han fet sortir restes d’un antic convent.

L’enderroc, que durarà 3 mesos, es produeix després d’un llarg procés judicial que l’Ajuntament ha hagut de mantenir amb el propietari privat de l’immoble, a qui el Consistori reclamarà els 80.000 euros d’aquesta actuació. 

Malgrat que no hi ha constància documental, sembla que aquest edifici es va construir a partir d’un convent del segle XVIII-XIX. Per aquest motiu i, prèviament a l’inici dels treballs de deconstrucció, tècnics de la Secció de Patrimoni de l’Ajuntament han realitzat un informe històric i arqueològic que recull imatges de les diferents estructures de l’edifici i durant aquests tres mesos faran un seguiment per tal de recuperar els possibles elements arqueològics d’interès. També es té coneixement que en el subsòl hi ha galeries coetànies del convent que van ser utilitzades durant la Guerra Civil com a refugis.

El projecte preveu la retirada controlada d’elements de fibrociment, l’aïllament de les parets mitgeres dels edificis veïns i la instal•lació d’una tanca.

L’alcaldessa en funcions, Nuria Marín, ha declarat que confia que l’actuació de neteja d’aquest solar acabi amb el neguit dels veïns. “és la primera vegada que l’Ajuntament actua sobre un immoble privat davant les reiterades molèsties que aquest generava entre els veïns per manca d’higiene i de males olors davant de l’abandonament de la propietat. Ha estat un procés llarg que finalment ha culminat amb el decret d’execució forçosa de l’enderroc”. “Amb aquesta actuació —ha continuat— donem resposta a uns veïns que patien des de fa temps una situació insostenible, perquè la propietat d’aquesta construcció se n’ha desentès”.

Per la seva banda, el president de l’associació de veïns de Sant Josep, Manuel Piñar, ha demanat a l’Ajuntament que miri de negociar amb el propietari del solar la possibilitat de destinar-lo a zona d’aparcament provisional.

Piñar també ha instat al Consistori a garantir les condicions de salubritat d’uns magatzems i locals propers i que reordeni els horts particulars dels voltants.

D’altra banda, Manuel Piñar ha anunciat que l’associació de veïns de Sant Josep es manifestarà aquest vespre, a dos quarts de 8, a la cruïlla del carrer Rosalía de Castro i l’avinguda Josep Tarradellas, per exigir el desmuntatge de dues antenes de telefonia, de Vodafone i Movistar, que consideren il•legals.