El Ple ha aprovat una ajuda de 100.000 euros per als afectats per la DANA. Aquest import es canalitzarà a través de la Creu Roja per fer-lo arribar a les poblacions afectades de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Múrcia i Castella-la Manxa. L’ajuda té com a objectiu l’atenció a les persones afectades i contribuir a les tasques de recuperació dels habitatges, entre altres necessitats.

A més, tots els grups han donat suport a les víctimes i als municipis afectats per les recents inundacions i han agraït les mostres de solidaritat dels hospitalencs i l’actuació dels voluntaris de Protecció civil i altres agents que han treballat sobre el terreny.

Pel que fa aquesta qüestió, s’han presentat dues mocions, una conjunta a proposta del PSC; ERC+EUiA, PP i LHECP que ha comptat amb el suport de VOX i una segona a proposta de VOX que només ha comptat amb el vot favorable del PP.

Plans d’emergència actualitzats

Per prevenir les conseqüències d’una possible DANA sobre la ciutat, s’ha aprovat a proposta d’ERC+EUiA una moció per aprovar els plans d’emergència de la ciutat i executar amb urgència les obres pendents per a la correcta canalització d’aigües pluvials.

“Ens cal la construcció de dipòsits fluvials de contenció, com el del parc de les Planes, i la millora dels drenatges del clavegueram a tot el municipi, però prioritàriament a les zones inundables”, ha explicat el portaveu republicà Jaume Graells, qui ha lamentat que els plans d’emergències no estiguin al dia. “La manca de plans d’emergència actualitzats i aprovats és especialment preocupant a L’Hospitalet, un dels municipis amb més riscos atribuïts”, ha dit.

Sobre les infraestructures hídriques pendents a la ciutat, segons ha explicat el regidor de govern d’Agenda Urbana 2030/2050, José Antonio Alcaide, “necessitem el suport i els recursos de la Generalitat” i ha recordat que fa pocs dies li van traslladar aquestes necessitats a la consellera de Territori Sílvia Paneque. “La consellera ens va dir que es posaven a treballar per prioritzar aquestes inversions per a la nostra ciutat”.

Alcaide també ha sortit al pas de les crítiques de l’oposició per la demora en convocar la Comissió local de seguiment de protecció civil que, segons el PP, des del 2016 no es reunia. El regidor ha dit que, malgrat tot, “la seguretat a la ciutat ha estat i està garantida. Totes les situacions d’emergència que han tingut a la ciutat per pluja, neu o vent sempre han estat ben cobertes”. Alcaide ha informat que un cop actualitzat el document únic que aglutina tots els plans d’emergència local, haurà de presentar-se al Ple i posteriorment requerirà del vist-i-plau definitiu de la Generalitat.

Relacionat amb les actuacions davant possibles emergències, també ha tingut el suport majoritari del Ple una moció de LHECP que insta, d’una banda, el govern de la Generalitat a elaborar una nova llei de protecció civil que modernitzi el sistema actual i a desenvolupar un programa d’ajuts amb l’objectiu que els municipis disposin de les millor eines tecnològiques per reforçar els sistemes d’alerta, comunicació, i informació davant de qualsevol tipus d’emergència. De l’altra, el text insta el govern local a desenvolupar campanyes de sensibilització adreçades a la ciutadania. En aquest sentit, el portaveu dels Comuns, Manuel Domínguez, ha alertat que l’amenaça de situacions d’emergència a la nostra ciutat davant els fenòmens derivats del canvi climàtic són reals. Per això ha demanat repensar el model urbanístis i aturar el PDU Biopol-Granvia. “No construïm més al Delta. Cal posar remei ara”, ha dit.