El govern municipal està ultimant el nou Pla de Biblioteques 2023-2028 que recull la necessitat de la construcció d’un nou equipament al barri de Santa Eulalia, fruit d’un estudi iniciat l’any 2021 i després del tancament de la biblioteca de Santa eulàlia del carrer Pareto.

L’Ajuntament ultima el Pla de biblioteques 2023-2028, basat en un nou model de biblioteques segons el qual són puntals de cohesió social de barri. De fet, el pla de biblioteques és el resultat d’una moció al Ple aprovada al mes d’abril de 2021, quan la formació municipal L’H En comú Podem va demanar revisar el pla de biblioteques de la ciutat.
Per realitzar aquesta proposta, el 2022 es va dur a terme una anàlisi estratègica, un estudi que hauria d’haver-se iniciat el 2021, però que la pandèmia va ajornar fins al 2022, quan les biblioteques van recuperar tots els serveis habituals.

Recordem que aquest nou espai arribarà després del tancament de la Biblioteca de Santa Eulàlia del carrer Pareto, que va deixar de funcionar l’any 2021 perquè l’edifici no reunia les condicions d’accessibilitat i seguretat. Una decisió que va generar malestar entre molts veïns del barri.

L’estudi determina que la ciutat necessita una biblioteca més per compensar el tancament de la de Santa Eulàlia tot i que encara no se’n sap la ubicació definitiva.

El tinent d’alcaldia Cultura, David Quirós, assegura que “les necessitats i la demanda d’usuaris a Santa Eulàlia han anat creixent, i l’antiga biblioteca del barri no complia amb els mínims d’accessibilitat i de seguretat. A partir d’aquí, aquest Pla ens diu quines són les necessitats i identificarem les possibles ubicacions”.

L’estudi que s’ha realitzat recull la necessitat d’augmentar uns 2.000 metres quadrats l’espai destinat a biblioteca a la ciutat. Un espai que no només serà a Santa Eulàlia, sinó que també es guanyarà amb una segona biblioteca a la Florida.

David Quirós afegeix que “el barri de La Florida també té aquesta necessitat i també estem estudiant la seva ubicació perquè es pugui seguir donant uns servei de qualitat com ja es fa a la biblioteca de La Florida”.

El Pla de Biblioteques es marca com a horitzó l’any 2028 i es basa en el nou model de biblioteques públiques que també impulsa la UNESCO. El document també preveu estudiar la creació d’altres bibliomercats a la ciutat i estableix la necessitat d’augmentar les hores d’obertura d’aquests equipaments. A més, també permetrà dotar-los de nous serveis com de sales de treball en grup.