El Centre de Formació de Renfe a l’antiga fàbrica d’Albert Germans no es durà a terme. A la Junta de Govern Local que s’ha celebrat avui, l’Ajuntament ha decidit trencar amb l’acord de cessió durant quaranta anys per a l’operadora ferroviària, que volia impulsar un equipament docent. En aquests dos anys des de l’acord, no s’ha realitzat cap obra ja que la fàbrica va ser ocupada fins la primavera passada. Es desconeix quin serà el futur ús d’aquest edifici de propietat municipal i patrimoni històric.


A la Junta de Govern Local d’avui, l’Ajuntament ha trencat amb la cessió a Renfe de l’antiga fàbrica Albert Germans. Dos anys després d’anunciar que aquest edifici es destinaria per impulsar un centre de formació de conductors de tren, l’Ajuntament fa marxa enrere.
L’acord amb Renfe recollia que se cedia durant 40 anys aquest edifici, patrimoni històric de la ciutat, a canvi, l’operadora ferroviària pagaria a l’Ajuntament un cànon de 275 mil euros cada any en què s’incloïa la rehabilitació de l’edifici valorada en prop de sis milions d’euros.
En aquests dos anys no s’ha iniciat cap obra, ja que un mes abans de l’anunci, l’edifici va ser ocupat pel col·lectiu Nabat 3 que va dur a terme diferents activitats a la fàbrica, rebent el suport d’un grup d’entitats i veïns del barri.


L’Ajuntament, com a propietari de la fàbrica Albert Germans, va denunciar per via judicial l’okupació i després de diferents intents, el març del 2024 els Mossos d’Esquadra van desallotjar el Centre Social Okupat Nabat 3. Ja amb l’edifici buit, L’Hospitalet En Comú Podem va presentar el juny del 2024 una moció per demanar que es retirés la cessió a Renfe i que l’antiga fàbrica es dediqués per un ús ciutadà i equipament pel barri. El PSC va votar en contra.
També a l’octubre del 2022, el grup municipal d’ERC+EUiA va presentar una altra moció, a la qual es van adherir la resta de partits de l’oposició per tractar el futur de la nau d’Albert Germans i que s’obri un procés participatiu per convertir-lo en un equipament d’ús ciutadà.
Ara l’equip de govern acaba amb aquest acord de cessió a Renfe, però es desconeix quin serà el futur ús d’aquesta antiga fàbrica que van idear el 1926 els germans Puig i Gairalt i que va tancar l’activitat el 2007. Des d’aleshores els prop de tres mil metres quadrats de superfície de les diferents sales, han rebut diferents propostes d’ús: des de ser un hotel d’entitats fins a ser candidata per acollir el Museu del Còmic de Catalunya. La darrera proposta abans de centre de formació de Renfe, va ser l’acord amb la Universitat de Barcelona per acollir una escola de creació de videojocs.