Aquest dissabte, els paladars dels hospitalencs per fi han pogut degustar la xefla de L’Hospitalet a la jornada gastronòmica GastroTeca, dins el recinte firal La Farga.

Batejada com “el nou plat típic” de la ciutat, la xefla és un menjar col·lectiu i simbòlic, de proximitat i d’aprofitament. Ens ho explica la seva padrina, la mediàtica cuinera, Maria Nicolau: “És una jornada en què es reivindica el paper integrador i festiu de la gastronomia. Aquí no venim a parlar de propietats nutricionals, de com podem viure més o a posar-nos límits. Venim a fer allò que fem de tant en tant, que dona ganes de viure i que va tan bé pel cos que és sentir-se acompanyat de gent, brindar, menjar i xalar”.

Arròs de qualitat, proteïna animal o vegetal i verdures de temporada són els ingredients del plat del centenari. A més, tradicionalment se serveix en cassola de fang i acompanyat amb salses a banda. Però el secret es troba en la seva reinterpretació creativa de la mà del seu caràcter viu i plural.

“L’objectiu d’avui és consolidar la gastronomia de la nostra ciutat. Posar-la en valor, que moltes vegades passa desapercebuda i tenim grans restauradors a la ciutat. Per una altra banda, recuperar aquella essència gastronòmica de fa cent anys. Aquella xefla, que abans es feia de manera comunitària i que diu molt de la nostra identitat i de com l’hem anat construint al llarg del temps. I per últim, que tothom s’ho pugui passar bé”, explicava Cristina Santón, tinenta d’alcaldia Àrea de Ciutat Transformadora.

La GastroTeca també ha disposat d’un espai de restauració que ha inclòs una desena de restaurants locals, així com diferents tallers de cuina, degustació, activitats infantils i actuacions en directe.

“Hem vingut a veure els bars de ja coneixem d’aquí del barri i que solem anar. A més, com hi havia música en directe, un ambient genial”, declarava la Sandra, visitant de la fira. “Hem agafat unes croquetes boníssimes, unes patates amb rostes delicioses i sobretot, que no falti el vi”, bromejava brindant.

El Raúl Mayo, acompanyat dels seus amics, també es van apropar per “veure l’ambient i què els ofereixen els bars de L’Hospitalet”. “Hem tastat uns arrossos i unes croquetes abans, que la veritat estaven bastant bé”, afegia.

La gran festa del plat del centenari ha reunit a visitants de totes les edats per celebrar el passat i compartir plegats del menjar més autèntic en comunitat.