La Xarxa AntiRumors, un programa del servei municipal de Mediació que mira de combatre el fenomen de la desinformació i combatre els prejudicis i estereotips que afecten i sovint estigmatitzen diversos col·lectius de la societat, ha arribat al casal de gent gran del barri de Sanfeliu.
Un cafè concert ambientat en una estació de tren, símbol universal de les migracions, ha estat el format escollit per mirar de desfer alguns dels prejudicis més comuns a la nostra societat, com ara que les persones migrades són el motiu de problemes com la inseguretat i la saturació de la sanitat.
![](https://img.lhdigital.cat/wp-content/uploads/2024/12/LHDIGITAL_CASAL_SANFELIU_XARXA_ANTIRUMORS.00_02_55_07.Imagen-fija002-1024x576.jpg)
![](https://img.lhdigital.cat/wp-content/uploads/2024/12/LHDIGITAL_CASAL_SANFELIU_XARXA_ANTIRUMORS.00_02_59_23.Imagen-fija004-1024x576.jpg)
I tot un seguit d’estereotips i prejudicis que avui recauen sobre persones d’altres continents, i que el segle passat ho feien en persones vingudes a Catalunya des d’altres comunitats d’arreu d’Espanya.
Francisca Piqueras Campos, sòcia del casal de Sanfeliu, ha asssenyalat que “abans de jutjar cal conèixer les persones” i ha afegit que “la rumorologia sempre hi serà i pot tenir molt d’impacte, així que jo soc partidària del respecte mutu entre persones siguin de la condició que siguin”.
I Félix Teresa Manso, també soci del casal de Sanfeliu, ha indicat que “tinc assumit que els rumors són diaris, sobretot de certs mitjans de comunicació que estan fent molt de mal a la societat”.
![](https://img.lhdigital.cat/wp-content/uploads/2024/12/LHDIGITAL_CASAL_SANFELIU_XARXA_ANTIRUMORS.00_02_55_00.Imagen-fija003.jpg)
Amb cançons generacionals, explicacions, dades i anècdotes personals, l’actiu i cantant Elisabet Egea construeix un espectacle que anima la gent gran a mantenir-se activa i amb la ment oberta, per desmentir idees associades a la gent gran, com que són poc flexibles o no se’n surten amb la tecnologia. I també ha posat l’accent en el fet que les migracions d’ara i aquí són semblants a les de dècades passades.
Elisabet Egea creu que “estem tots una mica separats i amb la música i l’art mirem de generar unió entre persones, perquè, al capdavall, tots som el mateix i som al mateix vaixell”
La Xarxa AntiRumors, que va començar al setembre, fa un primer balanç prou bo, però el servei de medicació fa una crida perquè s’hi engresqui més gent per fer una ciutat encara més convivencial. El coordinador del servei de Mediació de l’Ajuntament, Óscar Negredo Carrillo, ha declarat que “necessitem que tothom ens ajudi en temes de convivència i podem començar per interrompre els rumors, que sovint generen problemes i a vegades violència, i combatre’ls”.
El següent cafè concert adreçat a la gent gran es farà el 14 de gener, en aquesta ocasió, al casal de gent gran de Pubilla Cases.