Pronunciant el nom de les 53 dones assassinades per les seves parelles o exparelles aquest 2023. Així ha començat la lectura del manifest que ha encapçalat la reivindicació col.lectiva amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de la violència masclista.

Entitats de dones de la ciutat i el Programa Municipal per a la Dona han estat els artífex del text que ha dut per lema ‘Ja n’hi ha prou’ i que va rebre el suport del Ple, amb els vots de PSC, ERC+EUIA, PP i LHECP i el posicionament contrari de VOX.

L’acte institucional a la plaça de l’Ajuntament ha finalitzat amb la performance #SeAcabó, a càrrec del col·lectiu artístic Dona Cançó.

L’alcaldessa Núria Marín, que no ha pogut participar en l’acte per una indisposició, ha expressat a través de xarxes socials que la violència masclista persisteix com una crisi silenciosa i endèmica que afecta diàriament milers de dones. A L’Hospitalet seguirem treballant plegats per erradicar totes les formes de violència i avançar per un futur sense discriminació i lliure de violència de gènere.

La regidora de Drets Socials, Laura Garcia Manota, ha volgut fer èmfasi en “que hem de parlar de totes les violències dins la violència de gènere, perquè és necessari que les coneguem i reconeguem per lluitar contra elles”.

Ja n’hi ha prou

El manifest d’aquest 25N recorda que aquest 2023 cada setmana hi ha hagut un feminicidi. Segons el text, “no haurien de ser una estadística. No volem que aquesta anomalia moral es converteixi en una normalitat per a les properes generacions”.

El manifest denuncia també l’existència d’altres tipus de violència. En els darrers anys han augmentat les violències digitals vinculades a actituds sexistes; s’ha normalitzat la violència contra les dones a internet i a les xarxes socials, especialment entre els més joves, així com l’accés prematur a la pornografia. També afirma que la negació de la violència de gènere és en si mateixa una cruel forma d’exercir més violència contra les dones.

El text fa referència a un “aspecte positiu desencadenat per un gest heretat del patriarcat més fosc: les noves generacions han dit #SeAcabó. Ja n’hi ha prou davant l’abús de poder en àmbits tradicionalment masculins, com el futbol”, en relació amb la denúncia col·lectiva de sexisme per part de les jugadores de futbol de la selecció femenina. El text conclou que una gran part de la societat ha donat suport al rebuig d’una injustícia durant molt de temps silenciada, i ha posat el consentiment en el centre. I posa en relleu que “això és un pas endavant perquè les coses canviïn”.