La corona catalano aragonesa a finals del segle XIII com a rerefons històric i la crònica de Marc Amorós, un jove de família almogàver, són l’excusa perfecte que han trobat Ramon Gasch i l’hospitalenc Andreu González per explicar un dels episodis més desconeguts de la història de Catalunya: “la venjança catalana”. I tot en forma de novel.la sota el títol, ‘La venjança dels almogàvers’.

La novel•la ens porta fins al període comprès entre 1303 i 1313, quan, explica Andreu González “els almogàvers, que formaven part de la companyia catalana d’orient, van anar fins a Constantinopla per defensar l’imperi bizantí. La novel•la ens porta fins a la batalla decisiva amb els comtats d’Atenes i Neopàtries, que van passar a formar part de la corona d’Aragó”.

Així doncs, ‘La venjança dels almogàvers’ és la història en primera persona de l’episodi conegut com “la venjança catalana”, un període de revenja despietada, que encara es recorda avui en dia als antics territoris de l’imperi bizantí.

La novel•la és el fruit de la barreja de diverses fonts contemporànies com les cròniques de Ramon Muntaner o, per part grega, explica González “de Nisefu Gregoras i Jordi Paquimeres, que donen la una visió esgarrifada dels actes dels almogàvers. Amb tots aquests ingredients verídics i històrics, hem creat el personatge de Marc Amorós, un autor d’una altra crònica, escuder de Roger de Flor i de Ramon Muntaner, i un guerrer apassionat per les lletres i la història”.

“Podem dir que els almogàvers eren uns mercenaris i van escriure un dels episodis més gloriosos de la història catalana, perquè sempre hem conegut derrotes a la història militar de Catalunya: des de la batalla d’Almansa fins al setge de Barcelona. La intenció ha estat donar a conèixer un episodi poc conegut com és la presencia catalana a l’actual Grècia i part de Turquia” ha explicat l’Andreu González.

L’escriptor de L’Hospitalet creu que “potser a la literatura catalana ens fa falta un personatge com el d’Alatriste. És un llibre per a qui estigui interessat en descobrir una història apassionant i colpidora d’uns homes que mai es rendien, que van estar a punt de ser exterminats i es van sobreposar a base de coratge”.

Ramon Gasch i Andreu González ja van escriure conjuntament la novel•la ‘Bon cop de falç’, Premi Néstor Luján de novel•la històrica. l després dels anys, “hem descobert que els lectors de novel•la històrica, com els de la novel•la policíaca, són molt fidels, i només consumeixen aquest tipus de producte. Ens hem sumat, així, a aquesta corrent de fer novel•la centrada en aspectes de Catalunya que són poc coneguts, i que han fet força pedagogia, com ha estat el cas de ‘Victus’.

D’aquesta manera, ara ja sabem que personatges històrics com Villarroel, Rocafort, Entença eren almogàvers, i no només noms de carrers o parades de metro.