Prevenir la violència de gènere a través de l’art i la cultura és una de les missions d’Emma Doris López Rodríguez, Fundadora de la Càtedra UNESCO en aquesta matèria que ha visitat L’Hospitalet. Aquí manté una aliança estreta amb Plàudite Teatre i el projecte ACTFEM.

Es tracta d’una iniciativa de transformació social a través de les arts escèniques que va néixer per sensibilitzar a noies joves sobre els perills de l’abandonament escolar. Ara el seu camp d’acció s’ha estès molt més enllà: “Amb Plàudite hem vist a les obres com la narrativa a través del teatre els permet curar-se i fer resiliència i crec que és el més impactant”, explica la catedràtica.

El poder del teatre per a la transformació social

La comissionada de l’UNESCO va ser impulsora d’una de lleis pioneres contra la violència de gènere a Colòmbia i ha estat amenaçada al seu propi país. Ara juntament amb Plàudite explora com el teatre pot transformar vides i permet a les dones expressar els problemes de gènere amb el cos i la veu.

“Quan s’ajunta el tema artístic i polític a partir d’aquest moment és una aliança que hem cuidat i que ens dona un marc que ens fa saber que estem fent les coses bé”, destaca la directora artística de Plàudite Teatre, Eugènia Delgado Mata.

Per a Plàudite la dimensió internacional del projecte és fonamental i ha visitat Colòmbia i altres països. Recentment, ha rebut el suport del Programa Europa Creativa. Els dies 7 i 8 de novembre representants d’organitzacions teatrals comunitàries de Romania i Grècia que també formen part d’ACTFEM visitaran L’Hospitalet.