La Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona ubicada a L’Hospitalet ha obert una investigació sobre les mostres biològiques aparegudes al congelador d’un dels seus laboratoris infectades amb el virus de Creutzfeldt-Jakob, el que produeix la malaltia coneguda popularment com ‘de les vaques boges’. L’entrada de les mostres no havia estat registrada, segons la informació publicada pel diari ‘El País’.

En aquest laboratori treballava un bioquímic de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i del consorci públic CIBER, que també hi participen en la investigació de l’incident. El cap del projecte va morir l’any passat després de patir símptomes compatibles amb la malaltia de Creutzfeldt-Jakob però no hi ha confirmació de la causa de la seva mort.

Laboratori tancat i descontaminat

La UB va trobar les mostres en un congelador a -80 Cº el desembre del 2020, un mes després que l’investigador agafés la baixa sense voler informar-ne dels motius. Va morir l’any passat als 45 anys. Aquest espai es va tancar i es va descontaminar poc després de la troballa.

Les mostres, però, no es van portar a analitzar a un centre especialitzat fins al desembre del 2022. El març del 2023 es van conèixer els resultats i va començar la investigació sobre com van arribar sense ser registrades i rebre el tractament adient. De fet, es van trobar de casualitat en un congelador destinat als treballs de l’investigador mort.

Els fets van aixecar angoixa entre els investigadors que podrien haver estat exposats a aquestes mostres infectives, més quan no es coneix la causa de la malaltia i la mort del bioquímic que era responsable dels treballs en aquest laboratori. Aquest, amb la seva dona i altres investigadors, es dedicava des del 2018 a identificar substàncies al líquid cefalorraquidi, per al diagnòstic de demències.

Malaltia mortal sense cura

La malaltia de Creutzfeldt-Jakob és una patologia neurològica degenerativa d’evolució ràpida. És mortal i no té tractament. Es pot incubar durant anys però, quan apareixen els símptomes de demència i rigidesa muscular, la mort és inevitable.

El laboratori, però, no estava preparat per tractar material d’alt risc biològic, tot i que l’investigador tenia permís per fer-ho a les instal·lacions del Centre de Investigació en Sanitat Animal (CReSA), a Bellaterra.