El Festival Ciència a Escena torna l’Auditori Barradas del 12 al 15 d’octubre. Es tracta d’un certamen dedicat a muntatges escènics que tenen la ciència i la tecnologia com a fil conductor. Un d’ells és el monòleg teatralitzat “La teta lisa” de la companyia Saludarte, un projecte escènic sobre el càncer de mama basat en testimonis reals.
“La teta lisa” és un muntatge sobre el càncer de mama escrit per Rosa Juan Devesa, que va decidir parlar sobre aquesta malaltia després que li recomanés el seu professor de dramatúrgia. Per una farmacèutica de professió aquest exercici ha estat un repte que li ha canviat la vida. Va estar un any sencer entrevistant a dones que estaven patint o havien patit càncer de mama. “Va ser un treball de recerca molt intens que vaig gaudir i patir alhora” explica l’autora del text que recorda que 1 de cada 8 dones, lamentablement, patiran un càncer de mama al llarg de la seva vida.
“És important parlar de malalties que estan invisibilitzades, i també de les que estan normalitzades” diu Devesa, però també ho és “posar-les dalt de l’escenari perquè així podem entendre una mica més el que estan passant aquestes dones”. La Teta Lisa pretén aportar una dosi d’humor i trencar l’estigma d’una malaltia a la qual ens podem enfrontar també des de l’art.
A escena, l’actriu Cybele Buffile interpreta a tots els personatges d’aquest monòleg. “No és la història d’una dona sola” diu Devesa, que explica que va agafar el que més em la impactar de les experiències amb les dones i ho va ficcionar en una de sola. El monòleg s’estructura en base a les fases del dol i també les de la malaltia.
La Teta Lisa ha estat fent temporada a València, Madrid i Barcelona i també ha girat ja per diferents ciutats espanyoles. Aquest divendres 13 d’octubre arriba a l’Auditori Barradas a les 19 hores.
Altres muntatges del festival
El Festival Ciència a escena! està organitzat per Pessics de Ciència. Enguany, també ha programat pel dijous 12 d’octubre el show del “Mag Stigman” que demostrarà que les matemàtiques poden ser molt divertides i que darrera dels trucs de màgia gairebé sempre hi ha moltes matemàtiques.
El dissabte 14 d’octubre serà el moment per “Demèter”, un espectacle adreçat a infants d’entre 6 i 12 anys i que vol conscienciar sobre els recursos naturals finits. Finalment, diumenge 15 d’octubre, “El Bosc” s’instal·larà a l’Auditori Barradas i descobrirem la història de la Mariona, una biòloga que haurà trobat una nova espècie de papallona tropical als boscos catalans. Un espectacle per a tots els públics.