El 90% dels productes que cuinen a “La Suculenta”, projecte de cuina popular ecològica i de proximitat al barri de Bellvitge, procedeixen del Parc Agrari del Baix Llobregat de l’associació Keras Buti, impulsora del projecte sociolaboral.

La Suculenta és un projecte de menjador comunitari dins dels casals i centres cívics gestionats per la Generalitat als barris de Bellvitge i el Centre. Aquesta cooperativa treballa la cuina popular, ecològica, els seus productes provenen del Parc Agrari, de l’associació Keras Buti, impulsora d’aquest projecte. Una terra que també treballen des de l’associació payo-gitana Lacho Bajo Calí, vinculada al poble gitano dels barris de Bellvitge i Gornal, tradicionalment molt vinculada aquesta zona.

Natalia Ramírez, de La Suculenta, ha explicat que “aquest és un projecte basat en productes de proximitat, agroecològics i a preus populars. La finalitat d’aquesta iniciativa és oferir un menú que pugui ser assequible per tothom, però a més que sigui de qualitat. Els nostres productes venen del Parc Agrari, d’un pagès que forma part de la nostra cooperativa. Un altre dels pilars del nostre projecte és la incorporació laboral de persones de col·lectius i comunitats més vulnerables”.

El projecte de La Suculenta treballa en col·laboració amb l’associació Keras Buti, que significa “fem coses” en caló, una entitat impulsada des de l’associació Lacho Baji Cali, formada majoritàriament per dones gitanes del Gornal. Natalia Ramírez, ha assenyalat que “amb aquest projecte volem unir les dues coses que més ens agraden, treballar conjuntament amb altres entitats, impulsar una economia alternativa digna connectada amb el camp i al mateix temps oferir un menú tant pels usuaris dels casals com per qualsevol veí de la ciutat, sempre basats en aliments ecològics, i a preus populars que siguin assequibles per tothom”.

Isabel Romero, de l’associació Keras Buti, ha explicat que “nosaltres tenim un hort al Parc Agrari on plantem verdures, fruites tota mena de productes agraris que facilitem a la Suculenta per elaborar els menús”.

Un dels principals objectius de La Suculenta és donar-se a conèixer entre els veïns dels diferents barris de la ciutat. Natalia Ramírez, ha assegurat que “volem fer-nos més visibles a les xarxes socials perquè la gent del barri i de tota la ciutat ens conegui, per què amb la pandèmia i el confinament hem estat tancats molt temps i ens falta això que la gent pugui saber quina és la nostra cuina i els productes que posem a taula”.

La Suculenta ofereix també menjar per emportar. El preu del menú pels usuaris del casal és de 5,70 i 7 euros per a la resta.