En un moment en què el sector de la construcció experimenta canvis profunds per poder complir les exigències de la Unió Europea per tenir un parc immobiliari lliure d’emissions l’any 2050, l’ús de materials naturals, com la fusta, el suro o la palla, hi tenen un paper rellevant. 

La lluita contra el canvi climàtic passa per l’ús de fonts i recursos energètics renovables, però també ha de venir de la mà d’una nova concepció de la construcció per fer-lo tant eficient com sigui possible. La fusta, en combinació amb altres materials és una sol.lució que avui dia està donant resposta a la construcció saludable, sostenible i eficient.

Salvador Ordoñez, CEO World Wood Future, ha assenyalat que “per construir una casa de fusta gastes entre deu i vint vegades menys energia que una casa tradicional, és a dir feta amb altres materials i estic parlant del procés de construcció. A més és molt fàcilment reciclable”.

Una altre de les opcions que podem trobar a Construmat, és la que ofereix l’empresa projectes modulats prefabricats, que ofereix la opció de crear, projectar, construir i dissenyar cases energèticament eficients basades en processos industrials.

Montse Pujol, de l’empresa Projectes Modulats Prefabricats, ha explicat “és com un lego, son unes peces a la mida de cada una de les cases que s’adapten a tot tipus d’habitatges, es transporten, i es munten també fàcilment i pots adaptar-te la casa que tu vulguis”.

La aposta per la rehabilitació energética dels edificis és altre de les alternatives que es poden veure i conèixer a aquesta fira. El Col.legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona, aposta fort per aquesta opció, on els fons Next Generacion tenen molt a dir a l’hora d’aconseguir millorar els habitatges urbans.

Eva Bonet, coordinadora de l’oficina de rehabilitació del Col•legi d’Arquitectes Tècnics de Barcelona , ha assegurat que “ara mateix els fons Next Generacion són indispensables perquè realment el problema de totes les comunitats de propietaris i veïns és de liquiditat. Ara és el moment de que tot el parc d’edificis que tenim que realment és deficient amb matèria energètica, s’actualitzi per aconseguir uns nivells de confort i d’optimització de recursos adequats”.

Fins dijous més de 200 expositors i unes 350 marques es podran veure a la 22ena edició de Construmat, on la sostenibilitat, la industrialització i la digitalització seran els principals reptes de futur que es posaran sobre la taula durant els dies que es porta a terme el saló.