El preu de lloguer d’un pis L’Hospitalet pot costar fins a un 43% més que el preu de la quota d’hipoteca pel mateix habitatge. Així ho asseguren les dades que recull un reportatge de eldiario.es en el qual s’exposa que el preu mitjà del lloguer a la ciutat es troba als 17,3 euros per metre quadrat, mentre que la quota de la hipoteca se situa als 9,9. És una de les ciutats de l’Estat amb una diferència més pronunciada, al costat de poblacions com Santa Coloma de Gramenet, Badalona, Múrcia i Huelva.
A banda, L’Hospitalet és el 8è municipi de l’Estat on més car és llogar un pis. L’augment dels preus als habitatges de lloguer és una tendència generalitzada, que a tot l’Estat marca un increment de preu del 14% respecte a l’any passat. Una xifra que, segons Fotocasa, indica que “el mapa de calor del lloguer treu fum amb preus màxims, històrics, registrats ja des de 2022”.

A la ciutat, l’any 2023 el 27% dels habitatges de la ciutat es trobaven en règim de lloguer enfront del 66% dels que estaven en propietat i actualment es tracta de la població més demandada de l’Estat per llogar-hi un pis. Aquesta dificultat s’ha fet palpable entre les capes més joves de veïns de L’Hospitalet.
La impossibilitat de viure sol
Un cas paradigmàtic és el del veí del barri del Centre, Carles Sierra. Explica que, després d’estalviar durant molt temps, fa al voltant de quatre anys va decidir independitzar-se i buscar un pis de lloguer a la ciutat que l’havia vist créixer: “Tots costaven entre 900 i 1000 euros al mes i eren ‘zulos‘, literalment. Aleshores vaig anar al banc a preguntar, em van fer quatre números i sortia la hipoteca variable a molt menys de la meitat del que em costa un lloguer. Era com, hòstia, per això em fico a la hipoteca. Però ara ja estic veient que és igual que estigui en una hipoteca: viure sol és impossible“, lamenta.
Tot i tenir un salari estable, assegura que aquests anys en els quals ha viscut sol li ha estat complicat arribar a final de mes: “Ja sigui perquè l’Euríbor ha pujat i he de pagar més interessos o perquè el preu de tot, el gas, el menjar, la llum, ha pujat increïblement”, critica. Tot i haver buscat alternatives mirant altres pisos de lloguer, no n’ha trobat de més barats i actualment es planteja d’anar a viure amb uns amics, compartint pis, o tornar a casa els seus pares per poder estalviar de cara al futur.
“Em costa fins i tot d’imaginar-me d’anar a viure amb la parella i fer una família quan no puc arribar a final de mes per, sobretot, els costos fixos de l’habitatge“, diu apel·lant a la nul·la capacitat d’estalvi en la que actualment es troba.
Un problema com una casa
Sobre aquesta qüestió hi ha dades de l’informe del Consejo de la Juventud de España, ‘Un problema como una casa‘, que expliquen que el 87% de la joventut emancipada a l’Estat ha de compartir pis per poder fer front a les despeses. A banda, el 48% dels menors de 30 anys que estan emancipats destinen més del 40% dels seus ingressos a pagar el lloguer. Es contraposen, però, amb el 22,5% de joves que destinen aquest 40% a pagar una hipoteca. A més a més, d’aquest segon grup més del 43% va necessitar ajuda per accedir a la càrrega.
En aquest sentit, accedir a una hipoteca i poder mantenir-la és un horitzó que es complica per a molts joves de L’Hospitalet. És el cas de la Xantal Pérez, que viu de lloguer al Centre amb la seva parella i la filla que tenen en comú perquè considera poder comprar “impossible, amb els salaris que hi ha”. En un futur, la seva idea és arribar a comprar un habitatge, però ho valora a llarg termini per la dificultat per estalviar.
Coincideix amb ella l’Andrea, veïna del mateix barri i que actualment està compartint pis: “La meva intenció realment és comprar-me un pis, però és molt difícil estalviar, és molt difícil aconseguir diners perquè et donin una hipoteca”. Per una altra banda, en Víctor, veí de Santa Eulàlia, té clar que quan s’independitzi de casa els seus pares intentarà comprar un pis: “Des que vaig entrar al món laboral ho tinc clar”, afegeix.

Segons ja apuntaven les dades del baròmetre de l’opinió de L’Hospitalet, l’habitatge puja en la llista de preocupacions dels ciutadans i ara és la cinquena: un 5’5% l’esmenta com el principal problema de la ciutat. Quan es pregunta com afecta aquest tema en l’àmbit familiar, l’habitatge arriba a ser la segona preocupació dels hospitalencs.